Utredningen avslutas utan åtgärder mot Danske Bank, heter det. Utredningen kan dock komma att återupptas om det kommer fram ny information i ärendet.
OFAC är den amerikanska myndighet som har ansvar för civilrättsliga sanktioner från amerikanskt håll. Danske Bank framhåller i sitt pressmeddelande att banken fortfarande är under utredningen av en lång rad andra myndigheter, såsom det amerikanska justitiedepartementet DOJ, den amerikanska finansmyndigheten SEC, och myndigheter i Danmark och Frankrike.
Penningtvättshärvan i Estland börjas nystas upp av medier 2017 och Danska Bank var en bankerna som fastnade i granskningen, utöver ett par svenska banker. Danske Bank stängde sin filial i Estland under 2019.
Swedbank vill eller kan inte kommentera huruvida Swedbank har fått något motsvarande besked som Danske Bank om att OFAC inte går vidare i sin utredning i Estland.
”Vi har inget att rapportera. Du ser vad vi sagt i vår delårsrapport för tredje kvartalet”, säger Swedbanks presschef Unni Jerndal till Nyhetsbyrån Direkt.
I delårsrapporten skrev Swedbank bland annat att banken samarbetar med myndigheter i USA, vilka utreder Swedbanks historiska regelefterlevnad inom penningtvättsområdet samt koncernens agerande i relaterade frågor.
”Det är fortfarande inte känt när utredningarna väntas vara klara och utfallet av dessa är fortfarande oklart. Just nu är det inte möjligt att ge en tillförlitlig uppskattning av eventuell påföljd eller bötesbelopp som skulle kunna bli materiellt”, skrev Swedbank i delårsrapporten den 20 oktober.
SEB konstaterar att OFAC ansvarar för utredning av sanktionsbrott och att SEB för närvarande inte har något pågående ärende vid OFAC, vilket banken bland annat har uppgett i samband med delårsrapporten för tredje kvartalet.
”Det har inte varit en fråga i relation till SEB. De informationsförfrågningar som vi svarar på från amerikanska myndigheter rör bankens åtgärder mot penningtvätt”, säger SEB:s kommunikationschef Frank Hojem till Nyhetsbyrån Direkt.