USA: SKULDTAKFÖRHANDLINGAR GÖR FRAMSTEG, INGEN PLAN B - ADEYEMO

2023-05-26 13:48:04

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det görs framsteg i förhandlingarna om skuldtaket, och president Joe Biden förväntar sig att det kommer att bli en höjning.

Det sade Wally Adeyemo, vice finansminister i USA, till CNN på fredagen.

Han sade att han hoppas att USA inte befinner sig på vägen till nedgradering hos kreditvärderingsinstituten (Fitch har sänkt utsikterna).

De har däremot inte någon plan B för att leva upp till sina åtaganden. Det 14:e tillägget till konstitutionen (som skulle kunna användas som legal sista utväg) är inget som kan lösa problemen, och att prioritera vissa betalningar före andra betalningar är bara "default med ett annat namn", sade han.

Flera medier rapporterade på fredagen att en tvåårig uppgörelse över valet 2024 är inom räckhåll, som innebär höjt skuldtak mot frysta utgiftsnivåer inom många områden, men med vissa undantag som försvaret.

Sedan gäller det för en uppgörelse att bli godkänd av många spretiga viljor i kongressen.

Finansminister Janet Yellen har varnat för att pengarna kan vara slut den 1 juni.

Adeyemo sade också att det är otroligt svårt att säga exakt när denna "dagen X" inträffar.

Finansdepartementets besked om emissioner om 119 miljarder dollar i nästa vecka, som får effekt den 1 juni, kan dock enligt investerare indikera att detta inte är det hårda datum det talats om, utan visar på fortsatt utrymme under taket, rapporterar Reuters.Direkt-SE