Aktie USA:s justitieminister William Barrs uttalande om Ericsson och Nokia är ett steg längre än tidigare myndighetsförslag om möjliga investeringar i bolagens produkter och ett närmast exempellöst förslag, enligt Reuters. USA bör överväga direktinvestering av en så kallad kontrollpost i något av bolagen, eller båda två, enligt justitieministerns anförande hos en tankesmedja på torsdagen.

Det måste finnas ett marknadsmässigt alternativ till Huawei som inte äventyrar västerländska nationers säkerhetsintressen, sade William Barr vid anförandet, som publicerats av Reuters.

”Om vi, våra allierade och andra länder som inte vill lägga sitt ekonomiska öde i Kinas händer, inte kommer installera Huaweis utrustning så måste vi titta på andra möjligheter nu”, sade han.

Det har nu alltså lagts fram förslag om att amerikanska entiteter ska ta en kontrollpost i de skandinaviska konkurrenterna Ericsson och Nokia. Antingen direkt, eller via ett konsortium av privata aktörer i USA och dess allierade, sade William Barr.

En sådan direktinvestering är en mycket sällsynt företeelse. I modern historia har dylika transaktioner varit förbehållna banker och finansinstitut som varit nära att gå omkull och räddats med skattepengar, bland annat vid finanskrisen 2008. Direktinvesteringar från USA:s regering i ett utländskt bolag är än mer sällsynt.

Amerikanska regeringen har tidigare föreslagit att USA ska erbjuda Ericsson och Nokia finansiering så att de i sin tur kan matcha de generösa finansieringsvillkor som Huawei erbjuder sina kunder, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare. Direktinvestering är ett steg längre.

”Att backa en eller båda av dessa bolag (Ericsson och Nokia reds anm) med USA:s finansiella muskler och marknad skulle avsevärt förbättra deras uthållighet. Därför bör vi aktivt undersöka den här möjligheten”, sade William Barr.

Bakgrunden är att USA saknar en egen större telekomunderleverantör som kan ta upp kampen med marknadsledaren Huawei, vars utrustning är förknippat med säkerhetspolitiska farhågor hos flera västländer. Amerikanska Oracle och Cisco ska enligt uppgifterna ha fått påstötningar, men svarat att det skulle bli för dyrt och kosta för mycket tid att ge sig in på marknaden för 5G-utrustning.

Enligt uppgifterna redogjorda av Bloomberg News i december tittar en ny myndighet i USA, ”US International Development Finance Corporation” (DFC) på att investera delar av sin budget på 60 miljarder dollar för att ge stöd åt inköp av utrustning från andra bolag än Huawei.

Spara
Så blir skatten på ISK nästa år
Börsen
Stängning nära nollstrecket
Lån
Räntan på studielån mer än halveras
Placera
Chefsstrategen spår rotation tillbaka till FANG
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag kl 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Analys
DNB: Beijer Ref föredras framför Nibe bland ESG-aktierna
Aktie
Pandemin får Actic att vinstvarna
Bud
Arnhult: Det mesta går utom tennsoldater och nyfödda barnStorägaren ställer sig bakom budet på Entra
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Riksbanken spår mer dämpad utveckling på bomarknaden
Pandemin
Tyskland vill stänga alla skidorter i EU
Sektor
Sju av tio skogsägare tror på ökade fastighetspriserStora geografiska prisskillnader
Räntan
Riksbanken lämnar räntan oförändradMen stödköpen utökas
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Bud
Castellum lägger bud på Entra
Insiders
Här är de senaste insiderköpen
Bostad
SBAB: Underskott på nya villorSärskilt i Stockholm
Rapport
Elektas vinst högre än väntat
Aktie
Serneke bekräftar samtal om KarlatornetHandelsstoppades på onsdagseftermiddagen
Bolåneräntan
Nordea: Boräntorna på samma nivå till slutet av 2022
Bolån
FI: Amorteringspausen ser inte ut att behöva förlängas
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens analyser
Aktier
Plötsligt ras i "vaccinvinnarna" efter senaste tidens rallySAS, Scandic och Moment Group vände tvärt nedåt
Inflationen
Danske: Reell risk för deflation i Sverige"Har Riksbanken gett upp sitt eget inflationsmål?"
Sektor
Bankanalytiker: Finns inget som motiverar innehållen utdelning"Bankerna klarar stresstesterna mer än väl"