Aktie USA:s justitieminister William Barrs uttalande om Ericsson och Nokia är ett steg längre än tidigare myndighetsförslag om möjliga investeringar i bolagens produkter och ett närmast exempellöst förslag, enligt Reuters. USA bör överväga direktinvestering av en så kallad kontrollpost i något av bolagen, eller båda två, enligt justitieministerns anförande hos en tankesmedja på torsdagen.

Det måste finnas ett marknadsmässigt alternativ till Huawei som inte äventyrar västerländska nationers säkerhetsintressen, sade William Barr vid anförandet, som publicerats av Reuters.

”Om vi, våra allierade och andra länder som inte vill lägga sitt ekonomiska öde i Kinas händer, inte kommer installera Huaweis utrustning så måste vi titta på andra möjligheter nu”, sade han.

Det har nu alltså lagts fram förslag om att amerikanska entiteter ska ta en kontrollpost i de skandinaviska konkurrenterna Ericsson och Nokia. Antingen direkt, eller via ett konsortium av privata aktörer i USA och dess allierade, sade William Barr.

En sådan direktinvestering är en mycket sällsynt företeelse. I modern historia har dylika transaktioner varit förbehållna banker och finansinstitut som varit nära att gå omkull och räddats med skattepengar, bland annat vid finanskrisen 2008. Direktinvesteringar från USA:s regering i ett utländskt bolag är än mer sällsynt.

Amerikanska regeringen har tidigare föreslagit att USA ska erbjuda Ericsson och Nokia finansiering så att de i sin tur kan matcha de generösa finansieringsvillkor som Huawei erbjuder sina kunder, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare. Direktinvestering är ett steg längre.

”Att backa en eller båda av dessa bolag (Ericsson och Nokia reds anm) med USA:s finansiella muskler och marknad skulle avsevärt förbättra deras uthållighet. Därför bör vi aktivt undersöka den här möjligheten”, sade William Barr.

Bakgrunden är att USA saknar en egen större telekomunderleverantör som kan ta upp kampen med marknadsledaren Huawei, vars utrustning är förknippat med säkerhetspolitiska farhågor hos flera västländer. Amerikanska Oracle och Cisco ska enligt uppgifterna ha fått påstötningar, men svarat att det skulle bli för dyrt och kosta för mycket tid att ge sig in på marknaden för 5G-utrustning.

Enligt uppgifterna redogjorda av Bloomberg News i december tittar en ny myndighet i USA, ”US International Development Finance Corporation” (DFC) på att investera delar av sin budget på 60 miljarder dollar för att ge stöd åt inköp av utrustning från andra bolag än Huawei.

Aktier
Aktierna som flest fonder äger
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street: Stängning på dagshögsta
Handelskriget
WSJ: USA ska diskutera handelsavtal med Kina
Krisen
Analytiker: Räkna med historiskt BNP-rasSvenska siffror på onsdag
Fonder
Här är månadens bästa fonderÄdelmetaller och småbolag i topp
Placera
Blackrock: Föredrar Europa framför USA
Börsen
Nedåt på Stockholmsbörsen
4/8
Trading Direkt: Olja och amerikanskt presidentval
Bostad
Hemnet: Tydlig återhämtning för boprisförväntningarnaTillbaka på samma nivå som före corona
Analys
Analyser lyfter G5 Entertainment
Guld
Analytiker: Rekordlåga realräntor gör guld intressant
Aktier
Lundin Mining in i Paretos modellportföljKinnevik kastas ut
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens analyser
Bostad
SBAB: Inga stora coronaeffekter på bomarknadenMen arbetslösheten i höst blir avgörande
Analys
Beijer Alma rusar tvåsiffrigt efter analys
Obligationer
CoBa: Marknaden för företagsobligationer väntas ta fart
Analys
Carnegie: Köpläge i Elekta efter Varian-affären
Aktie
Indexförvaltare: Utmaning om Tesla inkluderas i S&P 500"Kan bli ett superlikviditetsevent"
Affär
Megaaffär i medicintekniksektornSiemens köper Elektas huvudkonkurrent
Fonder
Spararna flyr hedgefonder”De har inte levererat”
Börsen
Analytiker: Ta hem vinsten och vila på stranden istället
31/7
Trading Direkt om senaste bitcoin-rusningen
Aktier
Här är juli månads kursraketer
Analys
Carnegie höjer Volati till köpBolaget är "back on track"
Aktier
Spararnas favoritaktier i sommar