Banker Credit Suisse har brutit mot ett förlikningsavtal från 2014 genom att bistå förmögna amerikaner med att undgå skatt via skatteparadis, enligt amerikanska senatens finansutskott. Det framgår av ett pressmeddelande.

Två år av utredning visar att den schweiziska banken undanhållit 100 miljoner dollar deponerade åt kunder på hemliga konton i skatteparadis, enligt senatens finansutskott.

”I centrum för utredningen är giriga schweiziska bankirer och slumrande myndigheter, och resultatet av härvan tycks vara en massiv, pågående konspiration för att bistå ultrarika amerikanska medborgare att undgå skattskyldighet och därmed lura medborgarna på deras medel”, skriver utskottets ordförande, demokraten Ron Wyden.

Under 2014 slöts ett förlikningsavtal med amerikanska staten där Credit Suisse dömts att betala böter på 2,6 miljarder dollar. Summan sattes ned till 1,3 miljarder dollar sedan banken gått med på att hörsamma regler om transparens.

Banken skriver i ett pressmeddelande att utredningen har fått full insyn och att vissa av händelserna skedde så länge som för tio år sedan.

Credit Suisse köptes nyligen upp av den lokala konkurrenten UBS i en uppmärksammad affär som orkestrerats av finansinspektionen Finma sedan banken inte längre tycktes ha förtroende hos vare sig kunder eller investerare. En bidragande orsak var en lång rad skandaler som uppdagats, skandaler som lett till stora böter och pressat lönsamheten.

Utskottet noterar vidare att ”det kan finnas fall där flera andra schweiziska banker upplåter konton i skatteparadis för dylika tillgångar åt amerikanska medborgare”.