USA:s president Joe Biden.

Politik USA:s president Joe Biden har undertecknat en exekutiv order om att förhindra utländska investeringar i känslig amerikansk teknikindustri. Enligt medieuppgifter är åtgärden riktad direkt mot Kina.

I den exekutiva ordern ges CFIUS, en kommitté med ansvaret att utreda utländska investeringar i amerikanska företag, vidgade befogenheter för att ta itu med bolagsköp som hotar USA:s nationella säkerhet.

CFIUS får nu en utökad lista med fokusområden att gå igenom vid granskning av utländska bolags investeringar i USA, särskilt inom sektorer där landets tekniska ledarskap är beroende av stabila försörjningsled. Detta rör sektorer som mikrochip, artificiell intelligens (AI), bioteknik, avancerad grön energi och kritiska komponenter.

”President Bidens exekutiva order bär vittnesmål om CFIUS utökade fokus på risker mot nationell säkerhet inom flera nyckeolmråden. Kommitténs fokus skärps för att skydda USA och bibehålla landets öppna investeringsmöjligheter”, säger finansminister Janet Yellen i ett pressmeddelande.

Enligt politiktidningen The Hill är den exekutiva ordern riktad direkt mot Kinas investeringar i amerikansk techsektor. Kinesiska bolag har under de senaste decennierna ökat förvärvsaktiviteten i amerikansk teknik, något som kommit att problematiseras i takt med att handelskrig brutit ut mellan länderna.

”Bidenadministrationen överväger enligt källor att formalisera regler för att begränsa leveranser av avancerade halvledarchip och verktyg för chiptillverkning till Kina”, skriver The Hill.