Kommentar Aktien i Hennes & Mauritz rusar tvåsiffrigt i dag och en av anledningarna är bättre försäljningssiffror än väntat. Men även brittiska uppköpsrykten spelar en viktig roll för att köparna strömmar till under måndagen.

I motsats till många andra av börsens klädhandlare kunde H&M glädja marknaden med bättre försäljningssiffror för sommarperioden juni-augusti. Med intäkter på nära 56 miljarder var det 3 procent bättre än marknadens förväntningar – och det är första gången på länge som bolaget kunde visa upp något som överraskade positivt.

Samtidigt var förväntningarna lågt ställda, dels beroende på de generella problem som bolaget haft med försäljningsutvecklingen senare år, dels för att andra klädhandlare visat en svag försäljning under den varma sommaren i norra Europa som antas ha påverkat trafiken i butikerna.

Att H&M därför slår förväntningarna med drygt 3 procent är givetvis positivt, men motiverar knappast ensamt den starka kursuppgången under dagen. Därför är det högst sannolikt att uppgången har sin grund i de nya uppköpsrykten som först publicerats av Daily Mail.

Tidningen påstår att ordförande Stefan Persson besökt banker i London för att diskutera finansiering av ett utköp. De första kommentarerna från analytiker är skeptiska till uppgifterna, men kan naturligtvis inte avfärdas helt.

Ett bud på 30 procent över börskurs, det vill säga på nivån runt 180 kr skulle kunna gå igenom – sannolikt skulle många aktieägare vara tacksamma för att kunna komma ur sin usla placering med lite mindre förluster än tidigare.

Nu blir detta ändå bara spekulationer – mera kött på benen kring hur det verkligen går för bolaget får vi 27 september i rapporten för det tredje kvartalet. För bättre försäljning är en sak – det är trots allt siffrorna på sista raden som i längden avgör aktiens öde på längre sikt.

Och det finns stora frågetecken huruvida de bättre intäkterna också kommer omsättas i ett bättre resultat än väntat. Företaget självt flaggar ju för att de logistikproblem som bolaget haft under året har drivit upp kostnaderna, vilket kommer slå mot vinsten både under det tredje och fjärde kvartalet.

Dessutom finns det farhågor för att det stora varulagret resulterat i stora prisnedsättningar som kan ha ökat försäljningen, men som påverkat marginalerna mer än väntat.

Den som hellre är optimist kring H&M kan naturligtvis köpa redan nu, men den som är försiktig gör nog klokt i att avvakta delårsrapporten. Aktien var ju uppe i nivåerna runt 140 kr flera gånger under juli för att sedan falla kraftigt tillbaka – det kan mycket väl hända igen.

Aktiechatt
Hernhag: Fem högriskaktier med tillväxtpotential
Börsen
Stark avslutning på börsveckan
Aktier
Spararnas amerikanska favoritaktierSvenskar ökar åter i hajpat bolag
Aktie
"Ansträngd värdering" bakom H&M-familjens minskning i Hexagon
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska aktierekar
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltarens fyra bästa småbolagSmåbolagen utklassade Stockholmsbörsen i november
USA
Stark amerikansk jobbstatistik
Placera
Proffsinvesterare spår global recession inom fem år
Analys
Morgan Stanley ser potential på medellång siktHöjer rekommendation och riktkurs för Getinge
Aktie
Vinstvarning från Sportamore
Aktie
Auktionsfirman sänker helårsprognosen
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
SCB: Här stiger villapriserna mest
Fonder
Sparekonomen: Hälsotesta fondsparandet inför 2020
Foto: Alf Linderheim/IBL Bildbyrå/TT
Elpriset
Väder på avvägar trycker upp elpriset
Aktietips
Två köpvärda aktier - och två du kan vara utan
Bostad
SBAB: Fler tror egna bostaden ska stiga i pris
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Ericsson: Mutförlikning nära i USA
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bopriser
Boanalytiker: Svänger till säljarnas marknad igenRekordförsäljning av borätter i oktober
Foto: Pressbild
Placera
"Marknaden prisar inte in Astra Zenecas vinstpotential"
Fonder
Flera fondbolag vill stoppa andra steget i PPM-reformen"Ingen valfrihet värd namnet"
Blankning
Nu är Fingerprint börsens mest blankade aktie
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Analys: Löneinflation pressar Securitas tillväxt
Aktie
Bara hälften av preferensaktieägarna sa ja till utbyte
Penningtvätt
Standard & Poors: Ingen brist på kontroll hos SEB i Baltikum