Affär De förvärvsdiskussioner som pågår mellan SSAB och Tata Steel ser ut att rinna ut i sanden. Storägare är skeptiska till affären. Det rapporterar Dagens industri, som hänvisar till anonyma källor.

En bidragande orsak till att något förvärv förmodligen inte kommer genomföras av SSAB är att två av näringslivets tungviktare, Industrivärdens ordförande Fredrik Lundberg och LKAB:s ordförande Göran Persson, båda uppges vara skeptiska.

Industrivärden äger motsvarande nästan 12 procent av rösterna i SSAB medan LKAB har ett ägandeskap om 10,5 procent av kapital och röster, enligt ägardatatjänsten Holdings.

Sedan SSAB bekräftat förvärvsdiskussionerna med Tata Steels den 13 november har aktien stigit omkring 15 procent. Konkurrenten Arcelormittal har under samma period lyft drygt 50 procent, medan Salzgitter stigit 60 procent. På amerikansk front har US Steels avancerat 125 procent, rapporterar Dagens industri.

Danske Banks råvaruanalytiker, Oskar Lindström, uppger till tidningen att den potentiella affären med Tata Steel är den främsta orsaken till det mildare avancemanget av SSAB:s aktiekurs, jämfört med konkurrenternas.

När förvärvsdiskussionerna väl bekräftades sänkte Danske Bank sin rekommendation för SSAB till behåll från köp.

Affären har fått kritik från flera håll där det huvudsakliga argumentet är att affären skulle sätta käppar i hjulet i SSAB:s strävan om att bli ett mindre koldioxidtungt bolag.

Senast på måndagen skrev Credit Suisse i en analys, som Nyhetsbyrån Direkt tidigare rapporterat om, att banken har svårt att se att något förvärv blir av då det skulle utgöra en risk för bolagets strategi för ”grönt” stål.

På måndagseftermiddagen var SSAB:s A-aktie upp 5,6 procent.