SVB:s huvudkontor i Santa Clara, Kalifornien.

Bankkrisen i USA Det amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone överväger att köpa tillgångar av Silicon Valley Bank, SVB, som försatts under myndighetsförvaltning efter att ha närmat sig insolvens i förra veckan, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Blackstone, som presenterar sig som världens största förvaltare av alternativa tillgångar, ska för närvarande ägna sig åt att titta närmare på Silicon Valley Banks låneböcker.

Även en av de närmaste konkurrenterna i form av Apollo ska ha ögonen på låneportföljen, enligt nyhetsbyråns källor.

Silicon Valley Bank hade vid årsskiftet ställt ut 73,6 miljarder dollar i lån. Hur stora andelar av detta som ska vara aktuellt för Blackstone och Apollo är oklart, skriver Bloomberg.

Låneportföljen anses inte ha varit en bidragande faktor till att banken kraschade i förra veckans uttagsstormning, som utlöstes av den stora mängden osäkrade tillgångar i banken, som var i form av obligationer med lång löptid. Dessa fick säljas för att gengälda kunder som plötsligt började göra stora uttag, något som antas ha att göra med den tuffa makromiljön för de riskkapital-, tillväxt- och techbolag som Silicon Valley Bank riktat in sig på att locka.

När obligationsportföljen med långa obligationer värda cirka 20 miljarder dollar såldes så blev förlusten omkring 2 miljarder dollar, vilket ledde till ett misslyckat emissionsförsök. Båda riskkapitalbolagen har avböjt att kommentera uppgifterna.