Krisen Lufthansa överväger att förklara sig insolvent och inleda ett konkursförfarande, rapporterar den tyska nyhetsbyrån DPA med hänvisning till källor i förhandlingarna om ett stödpaket mellan det tyska flygbolaget och landets regering.

Förhandlingarna mellan Lufthansa och regeringen har ännu inte resulterat i något avtal, och ett resultat väntas inte heller under veckan, enligt DPA:s källor. Problem om statens önskan att ta en post i det krisande flygbolaget är vad som medfört att det inte är uteslutet att bolaget kommer att söka konkursskydd, enligt DPA.

Lufthansas vd, Carsten Spohr, varnade på tisdagen för att ge staten för stort inflytande i utbyte mot stödet.

”Om tyska staten får en för stor beslutsmakt över bolagets verksamhet så kanske Österrike ber om det i sin tur, eller Schweiz, Belgien, Bayern eller Hessen”, sade vd:n till Die Zeit på tisdagen.

Det är i ljuset av detta – samt farhågan att statens räddningsplanka skulle medföra att flygbolagets konkurrenskraft radikalt försämras – som konkursskydd fortsatt övervägs, enligt Reuters.

Utan stöd kommer Lufthansa vara bankrutt inom några veckor.

Om Lufthansa förklaras insolvent och inleder konkursförhandlingar kommer bolaget att sättas under en utomstående administration som kommer omorganisera bolaget.

Enligt uppgifter från fackförbund har Carsten Spohr i ett internt meddelande uppgett att han hellre försätter Lufthansa i konkurs än låter sig övertalas att ge staten inflytande över bolaget.

Aktien steg dock som mest 12 procent på tisdagsmorgonen efter att Business Insider rapporterat att förhandlingarna nått fram till ett samförstånd om ett förslag där staten går in med 9-10 miljarder euro mot aktie- och styrelseposter. Talespersoner för respektive part har inte velat kommentera dessa uppgifter.

Strax efter uppgifterna om att Lufthansa överväger att inleda konkursförfarande så var aktien fortsatt upp runt 3 procent för dagen.