Aktie Aktien i Tele2 handelsstoppades på måndagseftermiddagen kring klockan 15.45. Handelsstoppet kom efter Reuters några minuter tidigare med hänvisning till källor rapporterat att EU:s konkurrensmyndigheter kommer att godkänna affären mellan Deutsche Telekom och Tele2 avseende de båda bolagens verksamheter i Nederländerna.

Aktien i Tele2 steg från 105:50 kronor till drygt 113 kronor, motsvarande en uppgång med 9 procent för dagen, minuterna efter beskedet.

EU-kommissionen: Inga beslut fattade

EU-kommissionen har ännu inte fattat något beslut om T-Mobile NL:s köp av Tele2 NL ska godkännas.

Det sade kommissionens talesman i konkurrensfrågor Ricardo Cardoso till Nyhetsbyrån Direkt på måndagen.

”Inget beslut har fattats. Vi har inga kommentarer till uppgifterna”, sade han.

Han ville inte kommentera Reuters uppgifter om att kommissionen planerar att godkänna köpet.

Slå samman med Deutsche Telekom i Nederländerna

I slutet av 2017 blev det känt att Tele2 kommit överens med Deutsche Telekom om att slå samman Tele2 Nederländerna och T-Mobile Nederländerna till ett gemensamt bolag.

Tele2 kommer att äga 25 procent av det nya bolaget och erhålla en kontantbetalning om 190 miljoner euro vid affärens fullgörande, enligt beskeden vid affärens offentliggörande.

I förra veckan uppgav EU-källor för Nyhetsbyrån Direkt att Deutsche Telekom och dess enhet T-Mobile NL inte erbjudit några eftergifter för att EU-kommissionen ska godkänna sammanslagningen med Tele2 NL på den nederländska mobilmarknaden.

Tidsgränsen för kommissionens fördjupade granskning av affären är den 30 november. När kommissionen startar en fördjupad granskning av en fusion krävs oftast eftergifter som ändrar förutsättningarna för konkurrensen för ett godkännande. Sådana eftergifter kan till exempel vara avyttring av verksamhet.

Kommissionen har rätt att stoppa sammanslagningar om konkurrensen är allvarligt hotad. I vissa fall har dock företagen lyckats övertyga kommissionen att inga ändringar behövs och sammanslagningen har godkänts.

Den 12 juni inledde kommissionen en fördjupad granskning då pekade kommissionen på potentiella problem för konkurrensen på mobilmarknaden i Nederländerna. Antalet mobiloperatörer skulle minska från fyra till tre. I tidigare fall har kommissionen oftast – men inte alltid – ansett att tre operatörer är för få.

”Men man kan inte dra slutsatsen att kommissionen alltid stoppar fusioner när bara tre operatörer blir kvar. Granskningen tittar på den specifika situationen på den berörda marknaden”, uppgav källor i kommissionen för Nyhetsbyrån Direkt i förra veckan.

Tele2:s aktie steg 9 procent efter uppgifterna innan den alltså handelsstoppades.