Aktie Ericsson kommer att säga upp 8 500 personer globalt som en del i arbetet med att sänka kostnaderna. Det rapporterade Reuters efter att ha tagit del av ett internt brev till bolagets anställda. Senare under eftermiddagen bekräftade Ericsson uppgifterna. 

Jenny Hedelin på Ericssons pressavdelning bekräftar i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt på fredagseftermiddagen att telekomjätten kommer att säga upp 8 500 anställda globalt. Uppsägningarna är en del av det sparprogram som bolaget sjösatt.

”Vi har meddelat tidigare att vi ska göra effektiviseringar i bolaget och det bedöms att det kommer att påverka 8 500 tjänster. Den största delen kommer att ske under 2023 men även 2024 inkluderas. Hur personalminskningarna kommer att hanteras kommer att skilja sig åt beroende på praxis i respektive land”, säger hon till nyhetsbyrån.

Tidigare i veckan blev det känt att Ericsson kommer att minska antalet tjänster i Sverige med cirka 1 400. Tanken är att det ska ske med frivilliga avgångspaket, uppgav Ericsson då.

Enligt Jenny Hedelin ingår personalminskningen i Sverige i den totala siffran på 8 500 tjänster globalt. 

I höstas flaggade Ericsson för att bolaget skulle dra ner på kostnaderna, inklusive personal. Totalt ska 9 miljarder kronor sparas in i hela koncernen.