Aktie Det amerikanska riskkapitalbolaget Apollo Global Managements planer om att ta en majoritetspost i SAS har stött på problem då EU kräver att flygbolag har en ägarmajoritet inom unionen. Det rapporterar Dagens industri som hänvisar till källor.

I onsdags rapporterade Reuters om Apollos intresse av att ta en majoritetspost i SAS.

Enligt den danska tidningen Berlingske söker Apollo en ägarandel på uppemot 70 procent, vilket också bekräftas av en källa med insyn i diskussionerna till Dagens industri.

För att en sådan affär ska gå igenom måste ett hinder övervinnas. EU:s regelverk kräver nämligen att en ägarmajoritet finns inom EU för att ett flygbolag ska kunna erhålla en verksamhetslicens, skriver Dagens industri och påminner om att Apollo är amerikanskt.

Att förlora sina EU-licenser är icke önskvärt för SAS, varför det nu pågår ett arbete med att försöka hitta en lösning för att möjliggöra Apollos maktövertagande, enligt källor till Dagens industri. En källa beskriver det som att Apollo ”undersöker om det går att lösa”, där det aktuella spåret enligt Di:s uppgifter är att få beviljat ett undantag från EU:s krav på ägarmajoritet, skriver Dagens industri.