Kina Den kinesiske entreprenören och miljardären Jack Ma, mannen bakom bland annat e-handelsbolaget Alibaba och fintechbolaget Ant Group, befaras ha försvunnit.

Spekulationer om Jack Mas eventuella försvinnande omskrivs på måndagen i flera internationella affärsmedier och följer två månader av utevaro från offentlighetens ljus.

Entreprenören har trappat ned sitt engagemang i flera av de storbolag han grundat sedan kinesiska myndigheter tog krafttag mot börsnoteringen av Ant Group för två månader sedan och sedan dess har Jack Ma inte synts till i offentliga sammanhang.

Blåsvädret tog fart sedan Jack Ma stått för en rad uppmärksammade uttalanden om hemlandets finansiella system vid en kongress, där han strödde kritik mot hur Kina ser på innovation. Konsekvensen blev att Jack Ma kallades till ett flertal möten med finanstillsynsmyndigheter. Enligt medieuppgifter var det självaste president Xi Jinping som gav order om att omöjliggöra börsnoteringen av Ant Group, som såg ut att bli den största någonsin med en nyemission på omkring 35 miljarder dollar i Shanghai och Hongkong.

Även Alibaba, varifrån Ant Group knoppades av under 2014, har hamnat i skottgluggen för myndigheterna som under slutet av 2020 tog upp monopolutredningar mot e-handelsbolaget.

Oron har tagit fart sedan Jack Ma aldrig dök upp som domare i finalen av tv-programmet Africa’s Business Heroes, som drivs av entreprenörens filantropistiftelse.