Bank Storbanker i USA har till amerikanska finansmyndigheter anmält misstänkta transaktioner om totalt 8,2 miljarder kronor som slussats via SEB under perioden 2007 och 2016. Det rapporterar SVT:s Uppdrag Granskning på onsdagen.

De misstänkta transaktionerna ska vara kopplade till 57 kunder i SEB och större delen av dem fanns i Baltikum.

Uppdrag Gransknings nya program baseras på den läcka som blev känd tidigare i veckan och som omfattar över 2.000 dokument, misstankerapporter som amerikanska banken skickat in till den amerikanska finanspolisen Fincen.

”SEB har varit sena med att inse att förväntningarna på banker förändrats. Om man inte rannsakar sin verksamhet får det konsekvenser. I Skandinavien har vi sett att flera chefer har fått gå för att de har misslyckats med att skicka tillräckligt starka signaler om att deras banker ska göra sig av med alla pengar som kan vara olagliga”, säger Graham Barrow, som av Uppdrag Granskning beskrivs som en världens främsta experter på penningtvätt.

Programmet sätter stort fokus på hur vd Johan Torgeby under de senaste åren beskrivit att SEB står sig klart bättre sett till de senaste årens penningtvättshärvor, i jämförelse med flera andra nordiska banker. Uttalandena har bland annat lämnats i relation till tidigare avslöjanden om penningtvättshärvan i Baltikum, som centrerat kring Danske Banks och Swedbanks verksamheter, där ryska pengar tvättades och fördes ut till skatteparadis.

Vd Johan Torgeby, har under programmets tillkomst vägrat att låta sig ställas till svars direkt i en intervju med frågor om de uppgifter Uppdrag Granskning kommer fram med, och i stället hänvisat till sina kommunikatörer.

Även bankens ordförande, Marcus Wallenberg, avböjde programmets önskan om en intervju och hänvisade till tidigare uttalanden samt SEB:s kommunikationsavdelning.

SEB medgav i måndags att banken är en av de banker som nämns i den aktuella läckan. SEB skrev då på sin hemsida att det handlade om misstankerapporter, som kallas SAR:s, som banker dagligen skickar till finansinspektionerna runt om i världen.

”SAR:s är polisiärt underrättelsematerial som banker inte får kommentera … Det är också viktigt att påpeka att läckan inte nödvändigtvis visar hela bilden av historien, bland annat eftersom den endast ger en delmängd av de SAR:s som rapporterats till den amerikanska myndigheten. Det framkommer inte heller om de banker som omnämns i läckan också har skickat misstankerapporter till sina länders finanspolis, och inte heller vilka ytterligare åtgärder som banker och myndigheter har vidtagit”, skrev SEB i måndags.

Aktier
Aktierna som stigit mer än 100 procent i år
Aktie
Ratos återinför utdelning
Foto: AP/TT
Wall Street
Uppåt på Wall Street
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Bank
UG: 8 miljarder i misstänkta transaktioner via SEB
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltarens tre globala aktiefavoriter
Räntan
DNB Markets: Riksbanken i otakt med omvärlden
Aktie
SBB börsens näst mest blankade aktie
Börsen
Uppåt på börsen
Räntan
Riksbanken rör inte räntanRäntebanan kvar på noll
Sektor
Lanneboförvaltare: Satsa på laddstationer i stället för elbilar
Räntor
Nordea sänker gräns för negativ ränta till danska kunder
Foto: Hanna Franzén/TT
Räntan
Ingves: Fortsatt behov av stimulanser"Behövs mycket stöd under lång tid"
Sektor
Vätgas: Tydlig sektorrekyl
22/9
Trading Direkt om räntebeskedet
Fond
Påverkansfond investerar i Bergman & Beving Vill stoppa barnarbete i underleverantörsleden
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Fondeer
Fastighetsfonder gör comeback
Foto: Shutterstock
Bank
Fortsatt stora ras för banker
Börsen
Chefsstrategen: Börsen kommer fortsätta uppåt"Rekylen blir inte långvarig"
Bank
SEB en av de banker som nämns i läcka
Krönika
Hernhag: Räntemarknaden den största bubblan på decennier
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltaren: Reformer bäddar för intressanta placeringsmöjligheter"Brasiliansk ekonomin överraskar positivt efter pandemin"
Budgeten
Andersson: "Ny arbetslinje" ska ta Sverige ur krisen"Budgeten ger 75 000 nya jobb"
Budgeten
"Historisk skuldsättning utan att lösa problemen"M riktar kritik mot budgeten