Sektor Flygbolag med långdistansverksamhet stod för en stark inledning på det nya året under måndagen, då bolag som Lufthansa, Air France och SAS noterades upp i trakterna av 5-7 procent.

Uppgången fick stöd av en analys från Citi innehållande rekommendationshöjning i två steg för Lufthansa. Återöppning från pandemin i Asien och tillväxt i fraktverksamhet under 2022 samt potentiella avyttringar spås kunna bidra till det tyska flygbolagets resultat, skriver banken och höjer aktien från sälj till köp, enligt Dow Jones.

Riktkursen höjdes samtidigt till 7,50 euro från 1,43 euro, enligt nyhetsbyrån.

Lufthansas aktie steg med 7 procent för dagen och befann sig således i tätskiktet av det breda europeiska regionsindexet Stoxx 600. Fransknederländska Air France KLM steg i sin tur 5 procent och SAS var upp med 6 procent. Finnair var upp med 5 procent.

Marknaden tycktes ta fasta på de argument gällande frakttillväxt och Asientrafik som lyftes fram av Citis analytiker, då Europas bolag verksamma främst inom intrakontinental lågprisjet inte såg samma utveckling. Irländska Ryanair var ned med 1 procent och Norwegian handlades upp med ett par procent.