Valuta Kronan stärks och svenska räntor stiger svagt på onsdagsförmiddagen efter att inflationsstatistik från SCB kommit in något högre än marknadsaktörer väntat men i linje med Riksbankens prognoser.

Statistiken gör att analytiker nu ser en räntehöjning från Riksbanken nästa vecka som klappad och klar.

Vid 10.15-tiden är den svenska tvåårsräntan 2 punkter upp till -0,33 procent och tioåringen är upp 1 punkt till 0,03 procent. Övriga europeiska räntor sjunker runt 2 punkter.

Upp 6 öre

Kronan har stärkts 6 öre mot både euron och mot dollarn, jämfört med svensk stängning i går. Jämfört med strax före statistiken har kronan stärkts omkring 3 öre.

SCB-statistiken visade att KPIF-inflationen steg till 1,7 procent i november, från 1,5 procent i oktober, vilket var snäppet över förväntningarna som låg på 1,6 procent, enligt Infront Datas enkät.

Riksbankens egen prognos var just 1,7 procent.

Även KPIF-inflationen exklusive energi, KPIFXE, visade sig vara högre än marknadens prognos, 1,8 procent i november, jämfört med 1,7 procent i oktober. Enligt Infront Datas enkät väntades 1,7 procent, Riksbankens senaste prognosbana pekade samtidigt mot 1,9 procent.

Högre priser på el och kläder

Statistiken visade också att KPI steg 0,1 procent från föregående månad och 1,8 procent i årstakt. Enligt Infront Datas enkät väntades 1,7 procents KPI-inflation, Riksbankens prognosbana pekade mot 1,8 procent.

Till månadsförändringen bidrog främst högre priser på el och kläder, vilka påverkade KPI uppåt med 0,1 procentenhet vardera.

Uppgången motverkades främst av lägre priser för paketresor och utrikes flygresor, som påverkade KPI nedåt med 0,2 respektive 0,1 procentenheter.

”Det blir en höjning nästa vecka med det här utfallet även om vi egentligen tycker att det är märkligt att de tar det steget givet hur bilden ser ut, med inflationsförväntningar på väg ned och en lägre inflation runt hörnet. Men givet hur Riksbanken resonerat tidigare är det svårt att se vad som skulle få dem att vända”, säger Michael Grahn, Danske Banks chefekonom i Sverige, till Nyhetsbyrån Direkt.

Nordea räknar också med en höjning.

”Med de här siffrorna höjer de. Mycket blåser motvind för Riksbanken nu konjunkturmässigt och det finns frågetecken kring trovärdigheten för inflationsmålet, som vi såg i de senaste inflationsförväntningarna, men Riksbanken vill höja av andra anledningar och att KPIF-inflationen kommer in på deras prognos talar starkt för att de höjer räntan nästa vecka”, säger chefsanalytiker Torbjörn Isaksson till Direkt.

Handelsbanken skriver i en kommentar att utfallet bekräftar deras bild av att Riksbanken höjer räntan vid nästa veckas räntebesked.

”Därefter räknar vi med att Riksbanken lämnar räntan oförändrad under kommande år. Det gör att vi tror att styrräntan toppar på 0-procent den här cykeln”, skriver Handelsbanken.

Mer KPI-statistik väntas i eftermiddag då amerikansk data släpps. Här väntas såväl KPI som kärn-KPI ha ökat med 0,2 procent i november, jämfört med oktober, med en inflationstakt på 2,0 respektive 2,3 procent, enligt Bloomberg News enkät.

USA-räntorna pekar nedåt i onsdagens europeiska förmiddagshandel, med tioårsräntan 2 punkter ned till 1,82 procent, medan dollarn handlas stabilt mot både euron och yenen.

Feds besked

Blickarna vänds därefter mot Federal Reserves räntebesked i kväll klockan 20.00, svensk tid.

Då publiceras även prognoser och räntebanan (dot plot) och en halvtimme senare hålls en pressträff med Fed-chefen Jerome Powell.

Samtliga bedömare i Bloomberg News prognosenkät spår oförändrad styrräntan på 1,50-1,75 procent. Det är också så marknaden är positionerad enligt prissättningen i Fed funds-terminerna, enligt CME:s Fed watch tool.

Deutsche Bank noterar att Fed-mötet i stort bör landa i att upprepa budskapet från i oktober om en ”paus”. Sedan det mötet har inkommande data stöttat Feds huvudprognos och nedåtriskerna har hållits i schack, även om framstegen på handelsfronten har varit begränsade. Budskapet bör därför i stort återspegla det i oktoberkommunikén.

Pundet tappade mot dollarn

Pundet tappade mot dollarn under natten efter att en ny Yougov-mätning visat att Boris Johnsons ledning minskar. En ny dipp på morgonen har dock återtagits.

Enligt den omfattande mätningen, den sista inför valet på torsdagen, skulle de konservativa vinna 339 mandat av 650 i parlamentet, medan Labour skulle få 231, de skotska nationalisterna SNP få 41 och Liberaldemokraterna få 15 mandat.

Det skulle därmed ge Tories ett övertag på 28 mandat, vilket är klart mindre än de 68 som motsvarande mätning för två veckor sedan pekade mot.

Boris Schlossberg, BK Assett Management, tror att pundet kommer att konsolideras kring nuvarande nivåer en bit över 1:31 mot dollarn till dess att tidiga valresultat börjar komma in, om det inte kommer några ytterligare nyheter.

”Om YouGov-mätningen är korrekt och Tories inte lyckas vinna en tillräcklig majoritet – eller värre, om Storbritannien får ett ‘hung parliament’ (där ingen sida får majoritet) skulle pundet snabbt kunna röra sig mot 1:2800 mot dollarn in i det nya året då brexit-sagan fortsätter in i det nya årtiondet”, skriver han i ett kundbrev.

 


Onsdag kl 10.15 (tisdag kl 16.15)
USD/SEK 9:4621 (9:5243) Statsobl 2y -0,33 (-0,35)
EUR/SEK 10:4879 (10:5516) Statsobl 10y 0,03 (0,02)
EUR/USD 1:1084 (1:1079) Ty obl 10y -0,31 (-0,30)
US obl 10 1,82 (1,84)
Aktiechatt
Hernhag: Tre köpvärda aktier just nuOch fyra intressanta tillväxtaktier
Börsen
Börsen: Avslutning ovanför nollstrecket
Foto: istockphoto
Fonder
Klassisk hedgefond lägger nedVar tidigare Sveriges största hedgefond
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Aktie
SAS: Starkast återhämtning i inrikestrafiken
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens analyser
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Kepler Cheuvreux sänker Holmen"Utsikterna för pappersverksamheten allt mer deprimerande"
Analys
RBC: Utebliven fartygsdrift äventyrar Wärtsiläs orderbokSänker till underperform
Aktie
Flera finanskändisar har gått in i Qliro
Placera
Nordea spår sidledes börs framöver"Begränsad uppsida på kort- och medellång sikt"
Foto: Johan Nilsson/TT
Aktie
SAS överens med obligationsägare
Insider
Leo Vegas medgrundare fortsätter att sälja aktier
USA-KINA
Trump bannlyser Tiktok
Aktier
Aktierna som Blecher ökat i
Fonder
Flera nya fonder bland proffsens favoriter
Placera
Utländska investerare dumpar japanska aktier
Val
Marknaderna som kan gynnas om Biden vinner
Krisen
Finansministern: Utvecklingen något bättre än befarat
Aktie
Norska småspararfavoriten har rasatNel ned över 20 procent sedan toppen i juli
Analys
SEB höjer finska däckjätten till köpSer "better times ahead"
Insider
Familjen Persson fortsätter att öka i H&M
Foto: istockphoto
Bostad
Hemnet: Rekordmånga borätter till salu
Aktier
Aktierna som flest fonder äger
Fonder
Här är månadens bästa fonderÄdelmetaller och småbolag i topp
Placera
Blackrock: Föredrar Europa framför USA
4/8
Trading Direkt: Olja och amerikanskt presidentval