Valuta Kronan stärks och svenska räntor stiger svagt på onsdagsförmiddagen efter att inflationsstatistik från SCB kommit in något högre än marknadsaktörer väntat men i linje med Riksbankens prognoser.

Statistiken gör att analytiker nu ser en räntehöjning från Riksbanken nästa vecka som klappad och klar.

Vid 10.15-tiden är den svenska tvåårsräntan 2 punkter upp till -0,33 procent och tioåringen är upp 1 punkt till 0,03 procent. Övriga europeiska räntor sjunker runt 2 punkter.

Upp 6 öre

Kronan har stärkts 6 öre mot både euron och mot dollarn, jämfört med svensk stängning i går. Jämfört med strax före statistiken har kronan stärkts omkring 3 öre.

SCB-statistiken visade att KPIF-inflationen steg till 1,7 procent i november, från 1,5 procent i oktober, vilket var snäppet över förväntningarna som låg på 1,6 procent, enligt Infront Datas enkät.

Riksbankens egen prognos var just 1,7 procent.

Även KPIF-inflationen exklusive energi, KPIFXE, visade sig vara högre än marknadens prognos, 1,8 procent i november, jämfört med 1,7 procent i oktober. Enligt Infront Datas enkät väntades 1,7 procent, Riksbankens senaste prognosbana pekade samtidigt mot 1,9 procent.

Högre priser på el och kläder

Statistiken visade också att KPI steg 0,1 procent från föregående månad och 1,8 procent i årstakt. Enligt Infront Datas enkät väntades 1,7 procents KPI-inflation, Riksbankens prognosbana pekade mot 1,8 procent.

Till månadsförändringen bidrog främst högre priser på el och kläder, vilka påverkade KPI uppåt med 0,1 procentenhet vardera.

Uppgången motverkades främst av lägre priser för paketresor och utrikes flygresor, som påverkade KPI nedåt med 0,2 respektive 0,1 procentenheter.

”Det blir en höjning nästa vecka med det här utfallet även om vi egentligen tycker att det är märkligt att de tar det steget givet hur bilden ser ut, med inflationsförväntningar på väg ned och en lägre inflation runt hörnet. Men givet hur Riksbanken resonerat tidigare är det svårt att se vad som skulle få dem att vända”, säger Michael Grahn, Danske Banks chefekonom i Sverige, till Nyhetsbyrån Direkt.

Nordea räknar också med en höjning.

”Med de här siffrorna höjer de. Mycket blåser motvind för Riksbanken nu konjunkturmässigt och det finns frågetecken kring trovärdigheten för inflationsmålet, som vi såg i de senaste inflationsförväntningarna, men Riksbanken vill höja av andra anledningar och att KPIF-inflationen kommer in på deras prognos talar starkt för att de höjer räntan nästa vecka”, säger chefsanalytiker Torbjörn Isaksson till Direkt.

Handelsbanken skriver i en kommentar att utfallet bekräftar deras bild av att Riksbanken höjer räntan vid nästa veckas räntebesked.

”Därefter räknar vi med att Riksbanken lämnar räntan oförändrad under kommande år. Det gör att vi tror att styrräntan toppar på 0-procent den här cykeln”, skriver Handelsbanken.

Mer KPI-statistik väntas i eftermiddag då amerikansk data släpps. Här väntas såväl KPI som kärn-KPI ha ökat med 0,2 procent i november, jämfört med oktober, med en inflationstakt på 2,0 respektive 2,3 procent, enligt Bloomberg News enkät.

USA-räntorna pekar nedåt i onsdagens europeiska förmiddagshandel, med tioårsräntan 2 punkter ned till 1,82 procent, medan dollarn handlas stabilt mot både euron och yenen.

Feds besked

Blickarna vänds därefter mot Federal Reserves räntebesked i kväll klockan 20.00, svensk tid.

Då publiceras även prognoser och räntebanan (dot plot) och en halvtimme senare hålls en pressträff med Fed-chefen Jerome Powell.

Samtliga bedömare i Bloomberg News prognosenkät spår oförändrad styrräntan på 1,50-1,75 procent. Det är också så marknaden är positionerad enligt prissättningen i Fed funds-terminerna, enligt CME:s Fed watch tool.

Deutsche Bank noterar att Fed-mötet i stort bör landa i att upprepa budskapet från i oktober om en ”paus”. Sedan det mötet har inkommande data stöttat Feds huvudprognos och nedåtriskerna har hållits i schack, även om framstegen på handelsfronten har varit begränsade. Budskapet bör därför i stort återspegla det i oktoberkommunikén.

Pundet tappade mot dollarn

Pundet tappade mot dollarn under natten efter att en ny Yougov-mätning visat att Boris Johnsons ledning minskar. En ny dipp på morgonen har dock återtagits.

Enligt den omfattande mätningen, den sista inför valet på torsdagen, skulle de konservativa vinna 339 mandat av 650 i parlamentet, medan Labour skulle få 231, de skotska nationalisterna SNP få 41 och Liberaldemokraterna få 15 mandat.

Det skulle därmed ge Tories ett övertag på 28 mandat, vilket är klart mindre än de 68 som motsvarande mätning för två veckor sedan pekade mot.

Boris Schlossberg, BK Assett Management, tror att pundet kommer att konsolideras kring nuvarande nivåer en bit över 1:31 mot dollarn till dess att tidiga valresultat börjar komma in, om det inte kommer några ytterligare nyheter.

”Om YouGov-mätningen är korrekt och Tories inte lyckas vinna en tillräcklig majoritet – eller värre, om Storbritannien får ett ‘hung parliament’ (där ingen sida får majoritet) skulle pundet snabbt kunna röra sig mot 1:2800 mot dollarn in i det nya året då brexit-sagan fortsätter in i det nya årtiondet”, skriver han i ett kundbrev.

 


Onsdag kl 10.15 (tisdag kl 16.15)
USD/SEK 9:4621 (9:5243) Statsobl 2y -0,33 (-0,35)
EUR/SEK 10:4879 (10:5516) Statsobl 10y 0,03 (0,02)
EUR/USD 1:1084 (1:1079) Ty obl 10y -0,31 (-0,30)
US obl 10 1,82 (1,84)
Foto: Rodrigo Reyes Marin / Zuma Press / TT
Placera
Kapitalförvaltaren: Köp japanskt i år"Årets sommar-OS god anledning investera i Japan"
Analys
Analys: Värderingen speglar inte riskerna
Foto: Shutterstock
Fonder
Vissa ETF:er avlistas på NasdaqSista handelsdag blir 30 januari
Börsen
Verkstad i botten på sur börs
Aktie
Stora Enso skriver upp värdet på skogstillgångarna
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Analys
Analys: Begränsad effekt av MTG:s uteblivna avtal
Analys
Carnegies nya toppval i läkemedelssektorn
Foto: Jonathan Ernst / Reuters /TT
USA
Trump prioriterar ytterligare skattesänkningar"Ny plan inom 90 dagar"
Foto: Jerome Favre/EPA/TT
Analys
Kina: Virus slår mot konsumtionen
Analyser
Ett par nya köprekar bland onsdagens analyser
Rapport
Essity bättre än väntatMen flaggar för lägre försäljningspriser
Foto: Henrik Montgomery/TT
Konjunktur
Handelsbanken spår mild lågkonjunktur
Aktie
Stillfront i mångmiljardaffärTar in kapital för att finansiera
Börsen
SEB: Lågräntemiljön kan fortsätta ge stöd till börserna
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens alla köprekar
Foto: istockphoto
Aktie
Africa Oil siktar på trefaldigad produktion
Davos
Dyster profetia från GuggenheimTill slut spricker bubblan
Davos
Davos: Finanseliten flyr börsen”Letar efter privata investeringar”
21/1
Trading Direkt: Rapportsäsongen har startat
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Fonder
"Putins manöver bäddar för ännu starkare Rysslandsfonder"Tre förvaltare om Rysslands ekonomi 2020
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
MTG rasar efter avbrutna förhandlingar med Huya
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Avanza höjer utdelningen
Konjunktur
SEB spår nollränta två år tillSkriver ned BNP-prognosen
Sektor
Handelsbanken sänker flera fastighetsaktier