Ung ekonomi: så får du mer pengar över

Ung ekonomi: så får du mer pengar över

Publicerad 2010-10-01 16:06

Del två av Privata Affärers bästa tips för den unga ekonomin handlar om hur man kan spara lite extra pengar.

Kontantkort till mobilen

Mobilen har blivit en av de vanligaste skuldfällorna för unga. Om man inte betalar i tid växer skulden snabbt och obetalda mobilräkningar är en vanlig orsak till att många får betalningsanmärkningar i dag.

Förra året fick kronofogden in 35 000 ärenden som rörde mobilabonnemang för ungdomar mellan 18 och 25 år.

Vet du hur mycket du i själva verket betalar för mobilen på ett år? Det går att vinna mycket på att byta till det telefonbolag som är billigast just för dig och utnyttja lågpristaxa. Ta hjälp av telepriskollen.se för att jämföra bolag.

– Undvik mobilskuldfällan. Även om telefonen verkar billig ska man inte glömma bort att räkna in abonnemangskostnad och förhöjd månadsavgift som följer med, säger Richard Faivre på Konsumentverket.

Genom att välja kontantkort kan man hålla koll på kostnaderna på ett smart sätt. Man betalar i förväg och riskerar inte några obehagliga överraskningar i efterhand. Men det finns knep även för den som har ett mobilabonnemang.

– Att sätta ett saldotak på mobil-abonnemanget är en väg att slippa skulder, säger Jan Åkerlund. Mobiltelefoner och bärbara datorer kan ställa till det för den som reser utomlands. Det kan bli många gånger dyrare att surfa mobilt i länder utanför Sverige. Om du har en fast avgift för datatrafik är den ofta begränsad så att den bara gäller när du surfar i Sverige. Kolla alltid med din operatör före resan vad de mobila tjänsterna kostar att använda i det aktuella landet.

På konsumenternas tele-, tv- och internetbyrå, ktib.se, finns mer tips om att använda mobilen utomlands. Ett tips är att skriva ut dessa sidor före resan och sedan jämföra när man kommer hem för att se att priserna stämmer.

 

Låna inte mer än du behöver

Många måste ta lån för att klara ekonomin under studietiden. Men lånet kan bli dyrare än du räknat med.

– Om du har CSN-lån och jobbar extra på loven är det viktigt att veta hur mycket du kan tjäna utan att bli återbetalnings skyldig, säger Karin Nordenson på Konsumentverket. Bruttoinkosmten får i år inteöverstiga 106 000 kr för heltidsstuderande som pluggar två terminer med 20 veckors studiemedel vardera terminen. Under den tiden får den studerande 81 400 kr i studiemedel.Det kan också vara lätt att lockas av erbjudanden om snabba lån som knappt kräver någon säkerhet alls. Men se upp för snabblån och sms-lån och läs alltid det finstilta.

– Vänd dig alltid till en riktig bank för information om alternativa lån i stället för att ta ett dyrt sms-lån. Det är enkelt och blir billigt i jämförelse med ett sms-lån, säger Lennart Malmbjer vid Sparbanken Finn.

Jämför de olika lånens effektiva ränta på privataaffarer.se/ privatlan innan du bestämmer dig för vilket lån du ska ta. En annan möjlighet är att låna av en släkting eller någon som du känner. På så sätt kanskedu kan slippa ränta helt eller betala väldigt lite för lånet. Oavsett hur du gör är rådet att låna så lite du kan och försöka betala tillbaka så fort som möjligt för att slippa onödiga ränteutgifter.

När det gäller boendet måste nästan alla låna pengar hos banken. Den första oktober träder regeln om bolånetaket i kraft. Det innebär att man bara får låna upp till 85 procent av bostadens marknadsvärde.

Tidigare har ingen gräns funnits. Även om följden kan bli att unga kan få bo hemma lite längre tycker Swedbanks privatekonom Ylva Yngveson att det är en bra regel men att den borde ha kommit tidigare.

– Hög belåning innebär ofta hög sårbarhet och det här ger en viktig signal att man inte ska belåna sig för högt. Sparandet verkar nedprioriterat i dag, men är en viktig del i privatekonomin för egen trygghet och valfrihet, säger hon.

 

Handla begagnat – på nätet

Satsa på begagnade möbler när du flyttar hemifrån. Genom att handla second hand-kläder och välja plagg som inte kräver kemtvätt minskar du också kostnaderna. När du tröttnar på dem kan du själv sälja dem vidare och på så sätt fylla på plånboken.

– Att besöka loppmarknader och handla kurslitteratur på nätet brukar vara smart, säger Ingela Gabrielsson på Nordea. Håll ögonen öppna efter rabatter och extrapris. Men tänk på att inte lockas till att köpa något i onödan. Ibland lönar det sig att pruta. De stora kedjorna kan sätta ihop rabatterade paket om du till exempel ska köpa en dator eller cd-spelare.

På nätet finns det en del sidor där du kan jämföra priset på olika varor. Pricerunner.se och prisjakt.nu är exempel på sådana som letar efter det lägsta priset på en produkt genom att söka av nätbutikernas webbsidor. Även om det ofta är smidigt att handla via internet bör du noga läsa igenom vilka regler och villkor som gäller. Har du returrätt? Ingår moms, tullavgifter   och porto? Vad händer om varan går sönder? Kan den repareras i Sverige? Gäller garantin? På internet är det vanligt och bekvämt att betala med kontokort. Men var försiktig med att ge ditt kontonummer till företag du inte känner till. Ta reda på så mycket som möjligt om företaget och läs andras omdömen.

– A och O är att aldrig betala i förskott när det gäller internethandel. I så fall förlorar du oftast ditt starkaste kort vad gäller möjligheten till påtryckning om varan inte kommer fram, säger Rickard Faivre vid Konsumentverket.

– Kom ihåg att om någonting låter för bra för att vara sant så är det också oftast det.

 

Spara pengar på boendet

Många drömmer om att flytta hemifrån direkt efter studenten. Men om du ska plugga eller planerar en längre resa kan det vara smartare att bo kvar hemma ett tag till. Även om du betalar för mat och husrum lönar det sig vanligen bäst.

– Alternativet om du ska plugga är att försöka hitta ett studentrum eller dela en lägenhet med andra. Undvik att äta ute och laga i stället maten hemma, säger Ingela Gabrielsson på Nordea.

Om du har ett eget boende är det viktigt att hålla ögonen på din räkningar och olika avtal när det gäller allt från vatten och el till hemförsäkring och bredband. Jämför leverantörer och se till att du har de avtal som är bäst för dig. På privataaffarer. se/basta_priset kan du enkelt jämföra olika bolag för att hitta det som är bäst för dig.

Att spara energi i boendet är ett miljösmart sätt att dryga ut hushållskassan. Ett exempel är att ta ut batteriladdare ur eluttaget när de inte används. Ett annat att minska duschtiden från tio till fem minuter vilket halverar vatten- och energiförbrukningen. Hos energimyndigheten. se finns fler energispartips. Privataaffarer. se/elpris jämför elpriser.

Välj rätt löneförmån

Att få in en fot i ett företag genom att jobba extra någratimmar i veckan kan löna sig i längden. Många arbetsgivare anställer hellre interna än externa medarbetare eftersom de redan är insatta i arbetet. Den som sköter sig och gör ett bra intryck kan ofta få fortsatt anställning.

De allra flesta är inställda på att förhandla om lön och semesterdagar när de ska börja på ett nytt jobb. Däremot är det kanske inte lika många som tänker på pensionen. Men pensionen är mer än tidigare en ungdomsfråga. Det beror på att storleken på kommande pensionen bestäms av hur mycket som betalas in under yrkeslivet.

– Eftersom pengar som betalas in tidigt ger bäst ränta-påränta- effekt gäller det att tidigt i yrkeslivet se till att få en bra tjänstepension, säger Eva Adolphson, pensionsekonom på Alecta.

Trots det är fler semesterdagar den mest populära löneförmånen bland yngre.

– Visst är det skönt med semester. Men om arbetsgivaren inte har kollektivavtal finns risk för att många drar en långsiktig nitlott genom att välja extra semester i stället för tjänstepension när de ska förhandla om anställningsvillkor, säger hon. Arbetsgivare med kollektivavtal betalar varje månad in pengar till din tjänstepension. Exempelvis får en ung privatanställd tjänsteman som fyllt 25 år en tjänstepensionsinbetalning på 1 125 kr per månad om lönen är 25 000 kr per månad.

KARIN ARNELL