Spara Sparkontot i kombination med en fondportfölj – så ser svenskarnas sparfilosofi ut, visar en undersökning som beställts av Swedbank. Kombinationen är långt ifrån idealisk då ju sparkontot inte ger någon avkastning över huvud taget.

När 3 000 hushåll svarar på frågor om sitt sparande visar det sig att sparkontot fortfarande är en nyckelfaktor i svenskarnas sparande. Enligt Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och Sparbankerna, är en del av skälet att räntefonderna har en avgift.

– Att skapa en positiv avkastning i dagens räntenivå är svårt om fonden och dess fondförvaltare bara handlar med riskfria räntepapper, säger han till Dagens industri.

En svensk korträntefond har under 2019 backat med 0,1 procent och räknat på tre år har dessa korträntefonder backat med 1,1 procent, enligt Arturo Arques.

Män mer aktieintresserade

Fyra av tio sparare äger aktier, enligt Sifo Kantar som utförde undersökningen åt Swedbank. Av dem är män betydligt mer intresserade av aktier, vilket främst kan vara historiskt betingat, men Arturo Arques tror att kvinnor faktiskt kan vara mer framgångsrika i sitt aktiesparande eftersom de är ödmjukare och lyssnar mer på andras råd.

Fler män än kvinnor anser sig förstå vad som påverkar avkastningen på sitt sparande.

– Det är inte ett helt ovanligt manligt drag, kommenterar Arturo Arques.

Komplicerat att spara

Att spara och investera på ett bra sätt uppfattas av många svenskar som ”komplicerat”, enligt undersökningen, och var tredje person säger sig behöva hjälp med sparandet. En svårighet är att rätt förstå sambandet mellan risknivå och avkastning, som ofta är svagt på kort tid, men starkt över tid.

Enligt undersökningen har så många som var femte fondsparare svårt att förstå hur den risknivå de har valt faktiskt påverkar den avkastning de får.

– Den som kan få 4,5 procent om året i avkastning i stället för 4 procent har på 20 år fått 400 000 kr extra om det funnits ett penskionskapital på 2 miljoner kr i botten, säger Arturo Arques.

När det gäller fondsparande sticker många huvudet i sanden. Så många som var tredje sparare väljer att köpa en fond och sedan ”glömma bort den”. Det är sannolikt inte någon bra strategi, enligt Arques.

­– Välj i stället minst tre till fyra olika fonder och utvärdera innehavet en gång per år, säger han till Di.