Det är framför allt unga personer, 18- till 29-åringarna, som nu har börjat spara för oförutsedda utgifter. Undersökningen visar att 18 procent av svenskarna bara har en månadslön sparat för oförutsedda utgifter. Men hela 9 procent uppger att de har mindre än en månadslön på sparkontot.
– Det är otroligt viktigt att ha en buffert som kan finansiera oförutsedda händelser eller dryga ut kassan under tuffare tider. Som till exempel vid inkomstminskningar, vilket många tyvärr har fått uppleva nu i samband med coronakrisen. En bra tumregel är att ha minst tre månadslöner på ett sparkonto för oförutsedda händelser. Och se till att lägga sparpengarna på ett konto med ränta, så att de dessutom kan växa till sig under tiden, säger Sarmad Jawady, bolånechef på Bluestep Bank.
Undersökningen visar att det framför allt är de unga som under coronakrisen blivit mer måna om att spara för oförutsedda utgifter. Hela 58 procent i åldersgruppen 18–29 år uppger att det är så.
– Att den yngre generationen blivit mer mån om att spara inför oförutsedda utgifter är positivt och visar på en ansvarsfullhet. Att stoppa undan lite extra varje månad är klokt för att kunna bygga upp en ekonomisk motståndskraft. Du vet aldrig när du behöver lite extra stöd. Oavsett om det handlar om utebliven inkomst eller en trasig tvättmaskin, säger Sarmad Jawady.
Däremot är det fler svenskar som uppger att de har mer än fyra månadslöner i besparingar jämfört med när samma fråga ställdes 2019. Sparandet kan dessutom komma att öka ännu mer. Faktum är nämligen att coronakrisen har fått fler svenskar att bli måna om att spara för oförutsedda utgifter. Närmare varannan person uppger detta.
Undersöka ingen genomfördes i juni 2020 med 2.515 personer i landet mellan 18–79 år.