Bostad En klar övervikt av såväl fastighetsmäklare som bostadsköpare tror på stigande bostadspriser de kommande tre månaderna. Det visar en undersökning bland mäklare och besökare på bostadssajten Boneo, enligt ett pressmeddelande.

Störst andel tror på oförändrade bostadspriser de närmaste tre månaderna, men nästan lika många, 42 procent av besökarna och 38 procent av mäklarna, tror på stigande priser. Samtidigt tror 14 procent av besökarna och 12 procent av mäklarna på sjunkande priser.

Det är dock stor skillnad mellan villor och bostadsrätter, där 48 procent av mäklarna tror på stigande villapriser de kommande tre månaderna medan 28 procent räknar med stigande priser på bostadsrätter.

”Vi ser en fortsatt het bostadsmarknad på Boneo i antal nya bostadsannonser, och också när vi frågar våra anslutna mäklare om deras förväntningar. Så jag tror vi kan fortsatt räkna med ökade priser under sommaren och tidig höst, men eventuellt en prisökning som börjar mattas av”, säger Fredrik Engdahl, vd på Boneo, i en kommentar.

Undersökningen visar också att trenden med att sälja bostäder som kommande, innan de kommer ut på öppna marknaden, fortsätter. Bland mäklarna svarar 33 procent att de sålt fler bostäder som kommande i juni än i maj.

”Det är en trend vi sett sedan början av året, och jag tror det kommer fortsätta etablera sig hos säljare som ett enkelt sätt att få sin bostad såld och testa marknaden utan att behöva ta kostnaden för en annons på Hemnet”, säger Fredrik Engdahl.