Spara Fyra av tio svenskar har sparkonton utan ränta, och för var sjätte svensk är det sparkontot den primära sparformen. Det visar en undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av det fristående hypoteksbolaget Borgo.

Den vanligaste sparformen totalt sett är fondsparandet, vilket sex av tio använder sig av. Den näst mest populära sparformen är just det räntelösa sparkontot.

­– Det kan kännas som en trygg och säker sparform, men det är en sparfälla eftersom du missar ränteeffekten och det tar längre tid att nå ditt sparmål, säger Åsa Fagerlund, sparansvarig hos Borgo.

Undersökningen visar också att kvinnor i snitt kan spara mindre än män – men ändå lägger de undan mer pengar till barnen än vad män gör. Var fjärde kvinna sparar till sina barn eller andra närstående, medan endast var åttonde man tänker på barnen i sparhänseende.

– Vi ser skillnader i vilka risker som olika grupper är benägna att ta i sitt sparande. Aktiesparande är en sparform som kan ge hög avkastning, men kan också innebära förluster med tanke på marknadsläget. Så vi rekommenderar alla att först säkra sin buffert genom en trygg sparform som ger ränta, innan man ger sig ut på äventyr i sitt sparande, säger Åsa Fagerlund.

För att uppnå privatekonomisk trygghet rekommenderar hon alla sparare att ha en sparbuffert som motsvarar två till tre månadsinkomster.

– Sparbufferten är din trygghet i oroliga tider. Bästa tipset är att börja i tid och att välja en sparform som ger ränta. Om din huvudbank inte kan erbjuda det bör du överväga ett andra alternativ. Genom att ha ett separat buffertsparande ökar dessutom möjligheten till att du låter pengarna växa i fred, säger Åsa Fagerlund.

Undersökningen genomfördes i april 2022 och 2017 svenskar har fått svara på frågor om sin privatekonomi och hur de ser på sparande.

Fakta ur undersökningen:

– 8 av 10 svenskar (78 procent) har ett regelbundet sparande.

– Var fjärde sparare (23 procent) kan lägga undan 5000 kr eller mer varje månad.

– Två av tre svenskar (67 procent) sparar till pensionen.

– Varannan sparare (50 procent) sparar till bufferten.

– Var sjätte svensk (16 procent) använder sparkonto utan ränta som sin primära sparform.

– Var fjärde kvinna (25 procent) sparar till barnen eller annan närstående, var åttonde man (13 procent) har samma sparmål.

– 4 av 10 manliga sparare (43 procent) har aktier som sparform. För var fjärde man (26 procent) är aktier den primära sparformen.

– 4 av 10 kvinnliga sparare (44 procent) har sparkonto utan ränta som sparform.

– Män sparar i snitt 3 300 kr per månad, kvinnor 2 600 kr.