UKRAINA: HACKNINGEN EN AGGRESSION, KAN BLI SANKTIONER -LINDE

2022-01-14 15:33:35

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Hackerattacken mot Ukraina är en aggression och EU har sagt att nya ryska aggressionen mot Ukraina kan leda till nya EU-sanktioner.

Men det är ännu inte fastslaget att Ryssland är angriparen.

Det sade utrikesminister Ann Linde till journalister efter ett möte med sina kollegor från andra EU-länder i franska Brest på fredagen.

"Det är viktigt att vara noggrann. Vi vet fortfarande inte vilka som står bakom", sade hon.

"Vi kommer inte att säga vilken typ av sanktioner vi kan vidta för det kan spela angriparna i händerna. Då kan man göra en beräkning om angreppet är värt det", fortsatte hon.

Hackerattacken kommer att diskuteras på nästa möte för EU:s utrikesministrar den 24 januari, sade Ann Linde.

Misstankarna för hackerattacken riktas mot Ryssland, dels för att ryska hackare har genomfört sådana attacker tidigare, dels på grund av ryska hot mot Ukraina på senare tid.

På fredagen genomfördes en storskalig attack mot ukrainska regeringssajter, bland annat utrikesdepartementet, utbildningsdepartementet och motsvarande myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Ann Lindes syn på läget har blivit mer negativ efter ryska uttalanden om att inga fler möten ska hållas, sade hon.

Under den gångna veckan, då Ryssland har förhandlat med USA, Nato och OSSE, har hennes syn pendlat. Att möten över huvud taget hölls, som var långa, detaljerade och med erfarna förhandlare, var positivt, sade hon.

"Nu är det mer negativt igen. The jury is still out", sade hon.

På fredagen erbjöd EU Ukraina stöd i cyberfrågor.Direkt-SE