UKRAINA: EU "MOBILISERAR ALLA RESURSER" EFTER CYBERANGREPP

2022-01-14 10:50:31

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) EU kallar in medlemsländerna till ett krismöte i säkerhetskommittén på fredagen för att "mobilisera alla resurser" sedan ett cyberangrepp riktats mot Ukrainas regering, rapporterar flera medier.

Ukraina är inte ett EU-land, men väl en till flera västländer nära allierad stat och attacken är av sådan art att fördömanden måste offentliggöras, sade utrikeschef Josep Borell enligt AFP. EU:s snabbinsatsförmågor mot cyberangrepp har aktiverats.

Cyberattacken har slagit ut flera av ukrainska regeringens hemsidor och enligt Josep Borrell råder det inget tvivel om var anklagelserna kommer riktas i fråga om vem som ligger bakom angreppet.

"Det är för tidigt att peka ut någon eftersom vi inte har några bevis, men det är ganska lätt att föreställa sig vem som gjort detta", sade han enligt AFP.

Det ökande antalet ryska trupper vid Ukrainas gräns har varit högt uppe på agendan under de senaste veckorna och situationen har eskalerat sedan Ryssland ställt krav mot den nordamerikansk-europeiska försvarsalliansen Nato om en ny säkerhetsordning för Europa.

Den säkerhetsordning som föreslagits av Ryssland, och som Nato förkastat, innebär att inga nya länder får antas till Nato. Det tidigare sovjetlandet Ukraina, som fortsatt närma sig väst efter invasionen av ukrainska Krim 2014, har visat intresse för medlemskap i så väl Nato som EU. Ryssland kräver också att länder som tillkommit i alliansen efter 1997 ska avrustas.

Till den senare kategorin hör bland annat Baltikum-länderna Estland, Lettland och Litauen samt flera andra före detta ledbandsstater till Sovjetunionen såsom Polen, Ungern, Rumänien och Bulgarien.

Nyhetsbyrån Direkts podcast har gått på djupet i ämnet vid flera tillfällen, bland annat i veckans avsnitt.Direkt-SE