Bank USA utreder om Swedbank har medverkat till brott mot de sanktioner som USA införde mot Ryssland efter annekteringen av Krim-halvön i Ukraina. Det framkommer i det nya programmet av Uppdrag Granskning.

Uppdrag granskning kan avslöja att storägare till den ryska vapentillverkaren Kalashnikov har skickat runt 10 miljoner kronor till sin amerikanska motsvarighet i Kalashnikov USA – med Swedbanks hjälp. Trots att internationella sanktioner förbjuder bolagen att göra affärer”, lyder en beskrivning av uppgifterna i programmet på SVT:s hemsida.

En amerikansk fabrik i Florida innehar rättigheter att tillverka Kalashnikovs vapen i USA via ett självständigt bolag som inte berörs av sanktionerna mot Ryssland. För att detta ska gälla finns dock villkoret att inga pengar får skickas mellan det amerikanska bolaget och dess ryska motsvarighet.

En nyckelperson är Aleksej Krivorutjko – Kalashnikovs tidigare vd och numer president Vladimir Putins vice försvarsminister i Ryssland, enligt Uppdrag Granskning.

Aleksej Krivorutjko har haft omfattande affärer med personer bakom Kalashnikov USA före sanktionerna mot Ryssland, som trädde i kraft 2014.

Amerikanska åklagare intresserade sig i ärendet med den amerikanska vapenfabriken Kalashnikov USA – med misstankar om att denna i lönndom kan kontrolleras av ryska staten på ett sätt som kringgår sanktioner och utgör ett hot mot rikets säkerhet, enligt UG.

Sanktionsbrott mot USA anses som särskilt graverande sedan det utgör ett hot mot USA:s säkerhetspolitik. Bland annat har en tidigare turkisk bankchef vid den statliga banken Halkbank åtalats och dömts till fängelse och höga böter för att ha bistått till sådana förseelser avseende Iran.

Swedbank utgör här en pusselbit i form av att ha agerat transaktionsförmedlare i fyra fall mellan storägare i ryska Kalashnikov och bolag i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna.

Pengarna har därefter landat i USA – och där benämnts som ”lån” hos centrala personer på Kalashnikov USA, bland annat en rysk medborgare.

Kopplingar finns också till oligarken Iskander Makhmudov och hans kumpaner, som gått in som ägare i Kalashnikov efter att ha tagit 49 procent – en andel som förvärvades från ryska staten.

Iskander Makhmudov var en central person i UG:s tidigare granskning av Swedbank och penningtvätten i Baltikum, där den nämnde var bankens enskilt största kund genom över 200 bolag och transaktionsvolymer på flera hundra miljoner kronor.

”Jag blir bestört och beklämd. Jag tar den här informationen, jag ser till att den kommer till vår utredning och så får de titta närmare på det. Så tack”, säger bankens nytillträdde vd Jens Henriksson i programmet.

Jens Henriksson tillträdde på posten i somras efter att tidigare vd Birgitte Bonnesen avpolletterats i kölvattnet av UG:s förra granskning av bankens inblandning i den penningtvättshärva som också fått stora konsekvenser för Danske Bank.

Vid ett senare tillfälle återkommer banken med en ny kommentar, där det uppges att banken haft kännedom om informationen sedan tidigare men att denna fortfarande är under utredning.

Börsen
Bred uppgång efter förnyad handelsoptimism
Foto: istock
Marknadsutblick
Ålandsbanken fortsätter övervikta USA
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Svensk förundersökning om mutbrott
Analys
DNB: Därför är det köpläge i Bonava
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag klockan 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Låna
Unga har usel koll på lånHälften vet inte vad ett blancolån är
Analys
Analys: Autolivs starka orderbok ger bättre marginaler"Hög lönsamhet och bättre kassaflöde"
Analyser
Flera köprekar bland torsdagens analyser
Börsen
Fortsatt börssuccé för Saudi Aramco
Notering
Debutanterna åt olika håll i premiärhandelnTvå nya bolag handlas på First North
Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år
Aktietips
Två heta köptips - och två aktier du kan strunta i
Bostad
Nyproduktion säljs allt närmare inflyttning
Fed
Fed lämnar styrräntan oförändradSpår oförändrad ränta hela nästa år
Fonder
Fondbranschen: Så ska koldioxidavtryck redovisas
Bolån
Snitträntorna föll i november
Brexit
Aktieexperter: Räkna med brittiskt kursrally"Brittiska bolag på 30-årslägsta"
Valuta
Uppåt för kronan efter inflationsstatistiken
Räntan
Sparekonomen: Riksbanken höjer räntan efter inflationssiffrorna
Inflation
Inflation i linje med Riksbankens prognosBäddar för räntehöjning
Analyser
Här är onsdagens fyra färska köprekar
Portföljlån
Erbjuder nya lån med portföljen som säkerhet
Notering
Saudi Aramco maxrusar i premiärenÄr nu världens största noterade bolag
Bostad
Hemnet: Budpremien på bostadsrätter stigerÖver 10 procent i Stockholm
Foto: Jennifer Glans/Pensionsmyndigheten/TT
Premiepensionen
Dags för årets miljardregn över pensionsspararna