Bank USA utreder om Swedbank har medverkat till brott mot de sanktioner som USA införde mot Ryssland efter annekteringen av Krim-halvön i Ukraina. Det framkommer i det nya programmet av Uppdrag Granskning.

Uppdrag granskning kan avslöja att storägare till den ryska vapentillverkaren Kalashnikov har skickat runt 10 miljoner kronor till sin amerikanska motsvarighet i Kalashnikov USA – med Swedbanks hjälp. Trots att internationella sanktioner förbjuder bolagen att göra affärer”, lyder en beskrivning av uppgifterna i programmet på SVT:s hemsida.

En amerikansk fabrik i Florida innehar rättigheter att tillverka Kalashnikovs vapen i USA via ett självständigt bolag som inte berörs av sanktionerna mot Ryssland. För att detta ska gälla finns dock villkoret att inga pengar får skickas mellan det amerikanska bolaget och dess ryska motsvarighet.

En nyckelperson är Aleksej Krivorutjko – Kalashnikovs tidigare vd och numer president Vladimir Putins vice försvarsminister i Ryssland, enligt Uppdrag Granskning.

Aleksej Krivorutjko har haft omfattande affärer med personer bakom Kalashnikov USA före sanktionerna mot Ryssland, som trädde i kraft 2014.

Amerikanska åklagare intresserade sig i ärendet med den amerikanska vapenfabriken Kalashnikov USA – med misstankar om att denna i lönndom kan kontrolleras av ryska staten på ett sätt som kringgår sanktioner och utgör ett hot mot rikets säkerhet, enligt UG.

Sanktionsbrott mot USA anses som särskilt graverande sedan det utgör ett hot mot USA:s säkerhetspolitik. Bland annat har en tidigare turkisk bankchef vid den statliga banken Halkbank åtalats och dömts till fängelse och höga böter för att ha bistått till sådana förseelser avseende Iran.

Swedbank utgör här en pusselbit i form av att ha agerat transaktionsförmedlare i fyra fall mellan storägare i ryska Kalashnikov och bolag i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna.

Pengarna har därefter landat i USA – och där benämnts som ”lån” hos centrala personer på Kalashnikov USA, bland annat en rysk medborgare.

Kopplingar finns också till oligarken Iskander Makhmudov och hans kumpaner, som gått in som ägare i Kalashnikov efter att ha tagit 49 procent – en andel som förvärvades från ryska staten.

Iskander Makhmudov var en central person i UG:s tidigare granskning av Swedbank och penningtvätten i Baltikum, där den nämnde var bankens enskilt största kund genom över 200 bolag och transaktionsvolymer på flera hundra miljoner kronor.

”Jag blir bestört och beklämd. Jag tar den här informationen, jag ser till att den kommer till vår utredning och så får de titta närmare på det. Så tack”, säger bankens nytillträdde vd Jens Henriksson i programmet.

Jens Henriksson tillträdde på posten i somras efter att tidigare vd Birgitte Bonnesen avpolletterats i kölvattnet av UG:s förra granskning av bankens inblandning i den penningtvättshärva som också fått stora konsekvenser för Danske Bank.

Vid ett senare tillfälle återkommer banken med en ny kommentar, där det uppges att banken haft kännedom om informationen sedan tidigare men att denna fortfarande är under utredning.

Bostad
Så renvoverar du smart
Börsen
Kinnevik går starkt
Rapportanalys
Sparekonom inte imponerad av storbankerna"Inget att hurra för"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Små kreditförluster för Handelsbanken
Rapporter
Bättre resultat än väntat för SEBPandemin har haft liten påverkan på resultatet
Analyser
Aktieanalyser: Köp JM och ABB
Näthandel
Näthandeln slår rekord
Asien
Uppåt på Tokyobörsen
Foto: istockphoto
Bedrägerier
Danske Bank: Se upp för bedragare
Foto: Anders Good/TT
Fritidshus
Rekordstort intresse för fritidshus
Rekommendationer
Goldman Sachs: Köp SKF
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Cloetta: Svårare sälja godis under pandemin
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
JM har det tufft i Norge
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Avanzas resultat bättre än prognoserna
Försäkringar
Många hemmafixare osäkra på försäkringen
Foto: istockphoto
Wall Street
Google och Disney backade
Analyser
Analytiker tror på Nordea och Intrum
Börsen
Stefan Persson på köphumör
Foto: Shutterstock
Rapporter
Tufft för OEM under pandemin
Fritidshus
Fastighetsbyrån: Köpläge i Spanien efter coronan"Prisnedgången kan vara nära 30 procent"
Rapporter
Kinneviks vd om bolagets strategi
Rapporter
Essitys försäljning backar
Gästkrönika
Lundkvist: Intresset ökar för asiatiska företagsobligationerNollräntor i väst får investerare att blicka österut
Foto: Shutterstock
Bidragsberättigat
Agility och sportfiske godkänns för friskvårdsbidragNy dom ger fritt fram för mängder av aktiviteter
Pension
Pensionen räknas upp nästa årKan bli cirka 100 kr mer i månaden