Analys Hygienbolaget Essity står inför en treårsperiod med en genomsnittlig vinsttillväxt på 12 procent, vilket placerar bolaget i toppskiktet i sektorn. Det menar UBS, som inlett bevakning av Essity med en köprekommendation och riktkursen 255 kronor, vilket Nyhetsbyrån Direkt tidigare rapporterat.

Bakom den positiva synen ligger bedömningen att bolaget ska kunna leverera ett rejält marginallyft i spåren av bland annat kostnadsbesparingar och en gynnsam råvaruprisutveckling. Därtill väntas den organiska försäljningstillväxten öka.

”Vi prognostiserar en genomsnittlig organisk tillväxt om 3,3 procent för åren 2019-2021, en ökning från de 2,3 procent vi räknar med för 2018”, skriver bankens analytiker.

På marginalfronten lyfter UBS fram de pågående kostnadsreduktionsprogrammet, samt synergieffekter relaterade till förvärv. Samtidigt väntas motvinden på kostnadssidan från allt dyrare insatsvaror, i första hand massa, vändas till en medvind. Höjningar av försäljningspriserna bedöms också komma att öka marginalerna.

Essity handlades strax före lunch på torsdagen till drygt 224 kronor på Stockholmsbörsen, en uppgång med 0,3 procent för dagen.

Graf: Essity kursutveckling 6 månader

image

Källa: Infront