Analys Låga produktionskostnader och låga koldioxidutsläpp är några kritiska element för utforsknings- och produktionsbolag i den övergång som sker inom oljesektorn där Lundin Energy står väl positionerat. Det skriver UBS i en analys där banken höjer rekommendationen för Lundin Energy till neutral från sälj med riktkursen 240 kr.

Lundin Energy sticker ut bland utforsknings- och produktionsbolagen som en av industrins främsta med avseende på rörelsekostnader (opex) och koldioxidintensitet.

Det kombinerat med fortsatt produktionstillväxt och en robust kassaflödesgenerering gör att UBS pekar ut Lundin Energy med förutsättningarna att positionera sig i frontlinjen när det kommer till effektivt utnyttjande av kolväten, som kommer krävas i energimixen framöver, noterar UBS.

Lundin Energy har historiskt övervägande handlats till en premie jämförelsevis sina sektorkollegor, varför UBS har en mer försiktig vy på bolaget.

Strax före 11-tiden på tisdagen handlas Lundin Energy upp 3,4 procent till 222,50 kr. Bland resterande oljebolag sågs även uppgångar vars avancemang delvis kan ses i kölvattnet av stigande oljepriser.