Tysklands förbundskansler Olaf Scholz under fredagens presskonferens i Bryssel.

Bankoron Den europeiska banksektorn står stabilt och tryggas sedan senaste finanskrisen 2008 av de regler kring kapitalkrav som löses ut i händelse av att en kris närmar sig, något som också gäller Deutsche Bank. Det var budskapet från Tysklands förbundskansler Olaf Scholz på torsdagen vid EU-toppmötet i Bryssel på fredagen, rapporterar Dagens Industri.

Faktumet att Deutsche Bank är en lönsam bank som just genomfört en omfattande modernisering och omorganisation bidrar till att det inte finns några skäl till oro, säger förbundskanslern.

Deutsche Banks aktie rasade på Frankfurtbörsen under fredagen, ett fall som utlöstes då banken överraskade investerare med att meddela för tidig inlösen av en så kallad tier 2-obligation som köps tillbaka omkring fem år tidigare än planerat.

Analytiker har lyft att det rör sig om en ologisk reaktion på ett initiativ som bör tas som ett styrkebesked från banken, som innebär att skuldägare kan gengäldas tidigare än planerat.

Aktien handlades ned med 11 procent på fredagen och drog med sig den övriga sektorn in i en återväckt oro som brutit ut och redan lett till att UBS köpt upp den krisande rivalen Credit Suisse i en uppmärksammad affär förra helgen.