Sparande Flera inlåningsföretag erbjuder kunder runt 10 procents ränta på kontosparande. Men risken är hög eftersom insättningsgaranti saknas. Nordnets sparekonom Frida Bratt är kritisk mot sparformen och anser att den borde förbjudas.

Den som i dag sätter in sina pengar på ett vanligt sparkonto kan som mest få 2 procents ränta hos nischbanker och kreditmarknadsbolag. Men om du i stället vänder dig till ett inlåningsföretag blir ränteläget helt annorlunda.

Hos Viaspar kan du till exempel få en rörlig sparränta på 4,5 procent. Är du i stället villig att avvara dina pengar i tre år ger Viaspar dig hela 10,35 procents ränta årligen.

Hos 4Spar är den rörliga räntan 5,5 procent. Om du binder ditt kapital i två år får du i stället 8,10 procent hos 4Spar.

Ett annat inlåningsföretag är Upplands Spar och där är den rörliga räntan hela 6,60 procent. Men låser du kapitalet i tre år får du 10,00 procent hos Upplands Spar.

Men det finns förstås en hake. Inlåningsföretagen omfattas inte av insättningsgarantin vilket gör spararna väldigt utsatta.

– Jag tycker att inlåningsföretagen är ett ofog. Jag tycker absolut inte att sparare ska välja den här typen av konton. Går bolaget i konkurs har du inget skydd. Men det är inte alldeles enkelt för alla ovana konsumenter att förstå att det här inte är ett tryggt ”sparkonto” utan en sparform som närmast påminner om en riskfylld företagsobligation, eller ett räntebevis, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Det är heller inte lätt för spararna att bedöma vilken risk man egentligen tar.

– Gör du en insättning i ett inlåningsbolag utan insättningsgaranti måste du själv göra en kreditbedömning och hur stor sannolikheten är för en så kallad kredithändelse ska inträffa. Det är därför extremt svårt för en sparare att skapa sig en bild av riskerna. Men många sparare kanske inte ens förstår att det inte handlar om ett vanligt sparkonto, och vet inte ens om att de behöver göra denna kontroll av bolaget, säger Frida Bratt.

Finansinspektionen har dessutom inte någon tillsyn av dessa bolag. Det enda som krävs är en registrering hos myndigheten.

– Den prövning som görs när bolaget registrerar sig hos FI handlar i stort sett bara om att kontrollera att vd och ledning inte är kriminella. Någon annan insyn i bolaget har inte Finansinspektionen. Eftersom det finns ett tak på 50 000 kr för insättningar så kommer de här bolagen undan krav på kapitalbuffertar och intern styrning och kontroll, säger Frida Bratt.

Det finns också flera exempel på inlåningsföretag som gått i konkurs och gjort att spararna förlorat pengar.

– 2012 gick exempelvis Fundior i konkurs och de sparare som hade sina pengar där fick se dem gå upp i rök. Och förra året gick 24Money, som också erbjud sparkonto med hög ränta utan insättningsgaranti till tusentals kunder, i konkurs. Detta alltså samtidigt som problemen med inlåningsbolagen varit kända i många år, säger Frida Bratt.

Finansinspektionen har också under flera år försökt förmå politikerna att ändra regelverket och helt enkelt förbjuda inlåningsföretag utan insättningsgaranti. Frågan togs upp redan 2011 men sedan dess har ingenting hänt vilket Frida Bratt tycker är ”slappt”.

– Regeringen måste agera, och jag tycker att det är helt obegripligt att man inte gjort det redan. Vi har ju fått svart på vitt att sparare gör insättningar i de här bolagen och sedan har fått se sina pengar gå förlorade. Man borde börja med att förbjuda den här typen av aktörer att kalla sitt erbjudande för sparkonto. Det riskerar att sända felaktiga signaler om trygghet. Men sedan tycker jag att regeringen ska göra insättningsgarantin obligatorisk för all inlåningsverksamhet. Det skulle få bort de här aktörerna från marknaden, säger hon.

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Annons i samarbete med Compricer:
Här nedanför kan du se vilka räntor inlåningsföretagen erbjuder utan insättningsgaranti:

Analyser
Här är måndagens många färska köprekar
Räntan
Riksbanken väntas sitta still i båtenRäntebesked tisdag kl 0930
Krönika
Hernhag: Dyra men bra kursvinnare
Börsen
Lugn förmiddag på börsenSSAB rapportvinnare
Bud
Tre Kronor Property: Styrelsen säger nej till budet
Aktietips
Börsveckan: Fyra färska köptipsOch fem aktier du kan vänta med
Aktietips
"VNV Global en köpvärd investmentdoldis"
Rapport
SSAB slog förväntningarnaSpår högre priser och efterfrågan
Foto: Independent Still Pool photo ©2021 Consolidated News Photos All Rights Reserved
USA
Bidenadministrationen försvarar skattehöjningar
Notering
Di: Hemnet fint bolag men extrem värderingTidningen råder att ej teckna
Aktietips
AFV: Ambea verkar i demografisk medvindTidningen köpstämplar omsorgsbolaget
Börsen
Överlag uppåt i Asien
Foto: AP/TT
Wall Street
Breda uppgångar i New York
Aktieportföljen
Vi skördar vinster i portföljenTre aktier ut och en ny tas in
Chatt
Hernhag: Tre köpvärda aktier just nu"...och banken som lockar mer än de svenska storbankerna"
Foto: istock
Kryptovalutor
Svart svan-författaren sågar bitcoin"Ett stort öppet pyramidspel"
Bolån
Nordea: Räntebotten för bolån passerad
Notering
Uppgifter: Hemnet redan övertecknatGer en värdering på 11,6 miljarder
Analys
ABG: Inte för sent att hoppa på MTG:s förvärvstågHöjer riktkurs och upprepar köp
Foto: Richard Drew/AP/TT
Analys
Jefferies ser uppsida i Spotify på nästan 40 procent
Aktier
Här är veckans mest blankade aktier
Placera
Frida Bratt: Dags att rebalansera portföljen”Ta inte större risk än du tänkt”
23/4
Trading Direkt: Är Bidens skattechock slutet på börsfesten?
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: istock
Aktier
Förvaltaren: Två spännande amerikanska småbolag