Elpris Efter en tid av rekordhöga prisnivåer noterades i helgen negativa elpriser i samtliga svenska elområden. Men prisfesten blev kortlivad och i kväll väntas istället nya rekordnoteringar.

Under september månad låg det genomsnittliga nordiska systempriset på 86,01 euro per MWh. Det är inte bara nytt septemberrekord. Det är faktiskt det högsta månadspris vi någonsin haft på den nordiska kraftmarknaden, konstaterade elbolaget Enelios i ett pressmeddelande i slutet av förra veckan.

Men ibland blir det tvära kast på elmarknaden. För natten till söndagen noterades faktiskt negativa elpriser i alla fyra svenska elområden.

Som lägst hamnade elpriset på minus 1,94 öre/kWh, skriver elbolaget Tibber i ett pressmeddelande. Anledningen var de kraftiga vindar i Norden och i Tyskland som drog ner elpriserna.

− Negativa elpriser ser vi då och då i Sverige. Det blir dock en väldigt stor kontrast jämfört med september som var en period där vi sett ett väldigt högt elpris över hela Norden. Teoretiskt sätt skulle man kunna säga att konsumenter får betalt för att konsumera el. Men med tanke på att man betalar skatt och avgifter för sin el, så får nog de allra flesta trots allt betala lite för elen ändå, säger Jacob Dalton, elprisexpert på Tibber i ett pressmeddelande.

Men prisfesten tycks bli kortlivad. Visserligen låg elpriset nära noll även natten mot måndagen men i kväll mellan klockan 19 och 20 väntas en kilowattimme kosta hela 2,28 kronor i södra Sverige (elområde SE4) vilket är en av de högsta nivåerna som någonsin noterats en enskild timme. 

I övriga Sverige väntas beskedligare priser med som mest 99,7 öre per kWh i elområde SE3 samt som mest 46,1 öre i område SE2 och SE1.

För den som inte har timdebitering kan vi i stället konstatera att snittpriset i dag hamnar på 141 öre per kWh i SE4, 55,7 öre i SE3 och 27 öre i SE2 och SE1. 

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Annons:
Här kan du med hjälp av Compricer jämföra elpriser och få hjälp med att byta elhandelsbolag.