Aktier DNB tar in Atea och Norske Skog i sin norska portfölj medan Yara får lämna. Det framgår av bankens senaste portföljuppdatering.

Jordbrukskemikaliejätten Yara kastas ut då stigande gaspriser pressat aktien den senaste tiden.

”Trots att värderingen ser attraktiv ut så tror vi inte att läget för bolaget blir bättre den närmaste tiden”, skriver DNB.

In kommer i stället IT-bolaget Atea. Aktien hade en svag utveckling under det första halvåret i år med ett fall på 40 procent fram till mitten av juni.

”Siffrorna för det andra kvartalet var bättre än väntat och detta har vänt den negativa trenden. Men värderingen är fortfarande attraktiv tack vare det stora fallet tidigare i år”, skriver DNB och fortsätter:

”Med en solid vinsttillväxt, moderat värdering och låg volatilitet så får Atea höga poäng i vår analys baserade på flera kvantitativa mål”.

Även Norske Skog tas in efter att bolaget rapporterat starka siffror för det andra kvartalet. Dessutom har vinstförväntningarna skruvats upp ordentligt.

”Konsensusestimaten för 2023 EBITDA ligger nu 47 procent högre än vid starten av året. Uppjusteringen gör att värderingen av aktien inte blivit högre trots den starka kursutvecklingen i år”, skriver DNB.

Efter veckans förändringar består DNB:s norska portfölj av Aker BP, Equinor, Gjensidige, Grieg Seafood, Nordic Semiconductor, SR Bank, Vår Energi och Yara.

På måndagen hade DNB:s norska modellportfölj stigit med 1,9 procent sedan årsskiftet. Det kan jämföras med Oslobörsens OSEBX-index som samtidigt stigit 4,5 procent.