Två danska favoriter

Publicerad 2013-09-10 15:25

Aktietips Mycket talar för att aktiemarknaden når nya höjder i höst. Detta enligt en färsk analys från danska banken som haussar två inhemska storbolag.

Danska banken Spar Nord ser ljust på aktiemarknaden de kommande tre till sex månaderna. Bankens analytiker spår fortsatta uppgångar så länge den politiska risken är hanterbar, centralbankerna håller nere räntorna och tron på börsen sprider sig. Det rapporterar Penge och Privatøkonomi.

– Om den utvecklingen fortsätter kan vi få se ytterligare kursökningar i såväl Danmark som resten av Europa under resten av året, säger chefsstrategen Christian Mose Nielsen till tidningen.

Scenariot som målas upp är att globala investerare överger statsobligationer i takt med att avkastningen sjunker. Då framstår aktier som ett attraktivt alternativ. Särskilt cykliska aktier ligger i vinnarhålet, enligt analysen, när investerare blir mer hoppfulla om världsekonomin.

Två bolag som spås gynnas av den trenden är konglomeratet Maersk och Danske Bank. Båda bolagen har enligt Spar Nord lägre värdering än vad som är motiverat.

Ett stort orosmoment är dock konflikten i Syrien. Om den esklarerar kan den positiva stämningen på aktiemarknaden snabbt försvinna, konstaterar banken i analysen.