Sharon Lavie, sparekonom.

Oväder Ett rejält oväder härjar i landet och efter tisdagens stora regnmängder i Kalmar sprider sig nu åska och rikligt regn mot Stockholm och Mälardalen. Räkna med en del längre strömavbrott på många ställen. Om du drabbas, glöm inte bort att just strömavbrott över en viss tid kan ge dig rätt till ”avbrottsersättning”, tipsar elbolaget Kundkrafts sparekonom Sharon Lavie.  

När blixten slår ner i kraftledningar eller teknisk utrustning av olika slag kan strömmen försvinna. Om strömavbrottet pågår i mer än 12 timmar har du rätt till ”avbrottsersättning”.

I Jönköping var till exempel mer än 4.000 hushåll strömlösa på tisdagens eftermiddag, rapporterar SVT Jönköping. Även Göteborgsområdet fick avsevärda elavbrott. Och just nu siktar ovädret in sig på de mellersta delarna av landet, som Stockholm, Eskilstuna och Västerås, samt upp emot Dalarna.

Rätt till avbrottsersättning

– Skulle strömavbrottet pågå i mer än 12 timmar i följd, har du som konsument normalt rätt till avbrottsersättning. Efter de första 12 timmarna har du rätt till ersättning med minst 1.000 kr eller 12,5 procent av den beräknade årliga nätkostnaden. Därefter ökar ersättningen i trappsteg om 25 procent och minst 1.000 kr för varje påbörjad 24 timmarsperiod, säger Sharon Lavie.

Har du haft avbrott mer än 24 timmar, men mindre än 48 timmar, ökar ersättningen. Du får då 37,5 procent av den beräknade årliga nätkostnaden, men minst 2.000 kr.

Många tusenlappar i ersättning

Är avbrottet längre än 48 timmar men mindre än 72 timmar har du rätt till ersättning med 62,5 procent men minst 3.000 kr.

– Som mest kan du få ersättning med 300 procent av din beräknade årliga nätkostnad. Men strömmen måste initialt ha varit borta i minst 12 timmar i sträck för att avbrottsersättning ska betalas ut.

Om strömavbrottet orsakat skada eller inneburit kostnader för dig kan du ha rätt till skadestånd för det från elnätsföretaget. Då är det viktigt att du kan visa underlag för de kostnader som du haft på grund av strömavbrottet.

När strömmen har kommit tillbaka och fungerat oavbrutet i minst två timmar i sträck, räknas strömavbrottet som upphört.