Resa Att hitta billigaste flygbiljetten är inte alltid så lätt. Men genom att använda den kontroversiella metoden att hoppa över sista delsträckan går det att spara tusenlappar, skriver Privata Affärers Magnus Gustavsson som dock konstaterar att det inte är ett helt riskfritt beteende.

Låt säga att du vill flyga mellan Stockholm och Madrid på torsdag. En enkelbiljett med Iberia nonstop till den spanska huvudstaden går loss på 1 480 kr. Men med lite pyssel kan du få ner biljettpriset rejält.

Lösningen är smått bisarr. Istället för att boka en resa till Madrid bokar du en resa med Iberia mellan Stockholm och Düsseldorf via Madrid. Du åker alltså samma flight till Madrid där tanken är att du ska byta till ett annat plan och flyga norrut igen till Düsseldorf. Men i stället för att byta flyg går du helt enkelt ut ur terminalen och tar en taxi till Plaza Mayor.

Mindre än halva priset

Men det här kan väl inte löna sig, eller? Jo, det galna är att biljetten med Iberia Stockholm-Düsseldorf via Madrid kostar 911 kr, alltså 569 kr MINDRE än att enbart boka en biljett till Madrid på samma flight.

Om du på torsdag i stället vill åka till Hamburg kostar en enkelbiljett nonstop med Eurowings morgonflight från Arlanda 1704 kr. Men bokar du i stället en biljett med Eurowings till Düsseldorf via Hamburg med samma morgonflight är priset 772 kr, alltså mindre än halva priset. Även här gäller alltså att du helt enkelt struntar i sista delsträckan.

Fenomenet att boka en resa från punkt A till C via B men gå av vid B är vida känt i resekretsar. Men det finns förstås en hake med metoden. Eller snarare flera.

Utan handbagage

För det första så fungerar det bara om du åker med handbagage. Incheckat bagage fortsätter förstås till din ”falska” slutdestination.

För det andra så måste du köpa en enkelbiljett. Skulle du köpa en tur-och-returbiljett och inte dyka upp på en sträcka avbokas resten av biljetten automatiskt.

För det tredje ligger du pyrt till om du drabbas av inställda flyg och strul. Om din flight till Madrid ställs in är risken att Iberia bokar om dig till en direktflight till Düsseldorf och helt enkelt skippar Madrid.

Strider mot allmänna villkoren

Det stora problemet är dock flygbolagen själva. Inte oväntat är de inte helt glada i resenärer som hoppar över sista delsträckan. Det strider också mot bolagens allmänna resevillkor att göra på detta sätt och vissa bolag hotar till och med att ta ut mellanskillnaden retroaktivt om du inte använder hela biljetten.

Faktum är att Lufthansa stämt en passagerare som hoppat över sista delsträckan och krävt passageraren på mellanskillnaden. I stället för att flyga Seattle-Frankfurt-Oslo hoppade resenären på ett annat Lufthansa-plan till Berlin när han kom till Frankfurt. Men genom att fortsätta med Lufthansa till en annan destination blev han avslöjad av flygbolaget.

Domstolen dömde dock till resenärens fördel men Lufthansa överklagade och häromdagen kom beskedet att ärendet ska tas upp i högre instans. Fallet är unikt och om Lufthansa vinner i högre instans kan det sätta stopp för metoden. Det finns också en risk att resenären kan bli av med sina bonuspoäng och liknande ”straff”.

Bisarr prissättning

Det är alltså inte helt riskfritt att hoppa över sista delsträckan och det får därmed vara upp till var och en om man är villig att chansa.

Men fenomenet visar också hur bisarr prissättningen på flygbiljetter är. Hur i hela friden kan det kosta mindre än halva priset att flyga Stockholm-Hamburg-Düsseldorf än att bara flyga till Hamburg med samma plan?

Tillgång, efterfrågan, skatter, avgifter och annat lär spela in. Men det är minst sagt ett mysterium hur flygbolagens prissättning fungerar.

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fem aktier inför utdelningssäsongen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Betala
Bästa korten på utlandsresan
Börsen
Blytung fredag på börsen
Foto: AP/TT
Wall Street
Breda nedgångar på Wall Street
Event
Anmäl dig till Stora Placeringskvällen i Örebro
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Swedbank
Ministern underkänner Swedbanks utredning
Penningtvätt
Browder sågar Swedbankrapporten
Aktie
Nokia tappar stort på uppgifter om dataläcka
Swedbank
Credit Suisse: Inga nya besked från Swedbank
PA-skolan
Missa inte terminens sista kurser i PA-skolan
22/3
Trading Direkt: Swedbankgranskningen och dagens vinnare
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Analys
Scandic: "Flera tillväxthämmande faktorer framöver"
Foto: Janerik Henriksson/TT
Penningtvätt
Bonnesen: Olyckligt svar i höstas
Aktietips
"Millicom en attraktivt värderad uppköpskandidat"
Swedbankhärvan
Fortsatt förtroende för Bonnesen efter granskningsrapportSka göra djupare analys av penningtvättsfrågan
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Swedbank
Swedbank-granskningen: Avslutade kundrelationer kan inte styrkas
Foto: Jessica Gow/TT
Aktie
Försvarsmakten varnar för Telia-försäljning
Aktier
Swedbank: Därför överviktar vi svenska aktier
Bostad
Hemnet: Återpubliceringar av bostadsrättsannonser fortsätter att öka
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Därför slopar Carnegie köprekommendationen
Foto: Hasse Holmberg/TT
Fritidshus
Vinnare och förlorare på fritidshusmarknadenGotland i topp – Jönköping i botten
Foto: Henrik Montgomery/TT
Elpriset
Blåsten en lisa för plånbokenNya vindkraftsrekord att vänta
Aktietips
Tre heta köptips
FED
Fed: Inga räntehöjningar i 2019
Lån
Utmanar storbankerna med lån till bostadsrättsföreningar
Notering
Hernhag: Därför ska du teckna Teqnion