Resa Att hitta billigaste flygbiljetten är inte alltid så lätt. Men genom att använda den kontroversiella metoden att hoppa över sista delsträckan går det att spara tusenlappar, skriver Privata Affärers Magnus Gustavsson som dock konstaterar att det inte är ett helt riskfritt beteende.

Låt säga att du vill flyga mellan Stockholm och Madrid på torsdag. En enkelbiljett med Iberia nonstop till den spanska huvudstaden går loss på 1 480 kr. Men med lite pyssel kan du få ner biljettpriset rejält.

Lösningen är smått bisarr. Istället för att boka en resa till Madrid bokar du en resa med Iberia mellan Stockholm och Düsseldorf via Madrid. Du åker alltså samma flight till Madrid där tanken är att du ska byta till ett annat plan och flyga norrut igen till Düsseldorf. Men i stället för att byta flyg går du helt enkelt ut ur terminalen och tar en taxi till Plaza Mayor.

Mindre än halva priset

Men det här kan väl inte löna sig, eller? Jo, det galna är att biljetten med Iberia Stockholm-Düsseldorf via Madrid kostar 911 kr, alltså 569 kr MINDRE än att enbart boka en biljett till Madrid på samma flight.

Om du på torsdag i stället vill åka till Hamburg kostar en enkelbiljett nonstop med Eurowings morgonflight från Arlanda 1704 kr. Men bokar du i stället en biljett med Eurowings till Düsseldorf via Hamburg med samma morgonflight är priset 772 kr, alltså mindre än halva priset. Även här gäller alltså att du helt enkelt struntar i sista delsträckan.

Fenomenet att boka en resa från punkt A till C via B men gå av vid B är vida känt i resekretsar. Men det finns förstås en hake med metoden. Eller snarare flera.

Utan handbagage

För det första så fungerar det bara om du åker med handbagage. Incheckat bagage fortsätter förstås till din ”falska” slutdestination.

För det andra så måste du köpa en enkelbiljett. Skulle du köpa en tur-och-returbiljett och inte dyka upp på en sträcka avbokas resten av biljetten automatiskt.

För det tredje ligger du pyrt till om du drabbas av inställda flyg och strul. Om din flight till Madrid ställs in är risken att Iberia bokar om dig till en direktflight till Düsseldorf och helt enkelt skippar Madrid.

Strider mot allmänna villkoren

Det stora problemet är dock flygbolagen själva. Inte oväntat är de inte helt glada i resenärer som hoppar över sista delsträckan. Det strider också mot bolagens allmänna resevillkor att göra på detta sätt och vissa bolag hotar till och med att ta ut mellanskillnaden retroaktivt om du inte använder hela biljetten.

Faktum är att Lufthansa stämt en passagerare som hoppat över sista delsträckan och krävt passageraren på mellanskillnaden. I stället för att flyga Seattle-Frankfurt-Oslo hoppade resenären på ett annat Lufthansa-plan till Berlin när han kom till Frankfurt. Men genom att fortsätta med Lufthansa till en annan destination blev han avslöjad av flygbolaget.

Domstolen dömde dock till resenärens fördel men Lufthansa överklagade och häromdagen kom beskedet att ärendet ska tas upp i högre instans. Fallet är unikt och om Lufthansa vinner i högre instans kan det sätta stopp för metoden. Det finns också en risk att resenären kan bli av med sina bonuspoäng och liknande ”straff”.

Bisarr prissättning

Det är alltså inte helt riskfritt att hoppa över sista delsträckan och det får därmed vara upp till var och en om man är villig att chansa.

Men fenomenet visar också hur bisarr prissättningen på flygbiljetter är. Hur i hela friden kan det kosta mindre än halva priset att flyga Stockholm-Hamburg-Düsseldorf än att bara flyga till Hamburg med samma plan?

Tillgång, efterfrågan, skatter, avgifter och annat lär spela in. Men det är minst sagt ett mysterium hur flygbolagens prissättning fungerar.

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fem småbolag för långsiktiga
Fonder
Bolagen som Blecher är mest imponerad av
Foto: Audun Braastad/NTB/TT
17 maj
Här är norska storbankens aktiefavoriterMen i dag firar de 17:e maj!
Försäkring
Extrema prisskillnader på MC-försäkringarKan skilja tiotusentals kr mellan bolagen
Aktie
Thomas Cooks aktie kraschar efter nollad riktkursÄger bland annat Ving
Foto: istockphoto
Resor
"Ingen anledning till oro för Vings resenärer"Resegarantin gäller
Börsen
Sur fredag på Stockholmsbörsen
Biltullar
Trump skjuter på införandet av biltullarDröjer minst ett halvår
Aktie
Stefan Persson fortsätter tanka H&M-aktier
Köptips
Köptips från Erik Penser
17/5
Trading Direkt: Bostadsmarknaden & teknisk analys
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Analys
Analys: Positiv utdelningsöverraskning att vänta från SEB
Pension
Nu stoppas svenskars skattefria pensioner i Portugal
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Vinstlyft för Engelska skolan
Foto: istock
Kryptovalutor
Bitcoin: Återhämtning efter kurskrasch i natt
Bostad
Mäklarkedjan: Spekulanternas boprisförväntningar stiger
Bostad
Valueguard: Stigande bopriser i april
Asien
Surt i Kina – uppåt i Japan
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Foto: istockphoto
Investeringsbluff
Rekordmånga klagar på finansbluffar"Varning för oväntade samtal"
Foto: Pontus Lundahl/TT
Resebolagen
Tufft för resejättarnaFjolårets värmebölja minskade efterfrågan på vintersol
Foto: istockphoto
Kina
Stora utflöden från Kina
Foto: Erik Simander/TT
Analys
Fingerprint: UBS ser flera risker
Bostad
Analytiker: Bokunder borde oroa sig för bolag som Oscar Properties
Försäkring
Viktiga försäkringen som 400 000 svenskar saknar
Aktie
Norwegian lyfter på budspekulation
Insiders
Insiders som agerat efter rapporterna