Finansmännen Erik Mitteregger, Sven Hagströmer och Erik Paulsson har sina favoriter bland börsens småbolag.

Tungviktarnas guldägg värda att syna

Publicerad 2011-12-12 16:10

Kända namn på ägarlistan borgar inte alltid för snabba vinster. Men de bästa affärsnäsorna brukar vara bra på att odla små guldägg som förr eller senare kan ge utdelning. Placeringsguiden tittar närmare på tre kända investeringsprofilers innehav av småbolag.

Finansmannen Erik Mitteregger är storägare i brandsäkerhetsföretaget Firefly.

– Jag har köpt mer aktier under året och äger i dag cirka 32 procent av aktierna. Jag tror på bolaget långsiktigt och tycker att trenden ser bra ut, säger han.

I senaste Placeringsguiden analyserar Mikael Hårde bolaget som har en världsledande ställning på högteknologiska system för att upptäcka och förhindra bränder. Som globalt nischföretag arbetar Firefly på en marknad där intresset för brandövervakningssystem stadigt ökar.

I år har Firefly lagt in en högre växel för att få fart på försäljningen. Initialt innebär det kostnader som belastar resultatet, men de positiva effekterna har redan börjat visa sig i form av ökad orderingång.

Aktien kan vara en lämplig krydda i portföljen för den som värdesätter ett ambitiöst och välskött litet företag. Bolaget är helt obelånat och i väntan på de stora vinsterna kan aktieägarna glädja sig åt en direktavkastning runt 4 procent.

Samma aktieskribent uppmärksammar även börsnykomlingen Concentric, där Öresund och välkände Sven Hagströmer har stora innehav. Det handlar om ett typiskt nischföretag inriktat på avancerade oljepumpar, vattenpumpar, bränslepumpar och hydrauliska pumpar.

Det som framförallt lockar i Concentric är bolagets inriktning på produkter som bidrar till lägre bränsleförbrukning, minskade koldioxidutsläpp och dämpade bullernivåer. Med stadigt stigande bensin- och dieselpriser är bättre bränsleekonomi ett gott försäljningsargument för tillverkare av tunga motorer.

Under kommande konjunktursvacka har bolaget möjlighet att flytta fram sina positioner genom förvärv. Placeringsguidens riktkurs är 41 kr. Risken anses vara medel. Verksamheten är starkt cyklisk och en snabb inbromsning av konjunkturen kan slå hårt mot resultatet.

Peabs Erik Paulsson upptäckte miljöteknikbolaget Hedson i ett tidigt skede. Ett bolag vars värdering är extremt låg – p/e-talet är på 4 räknat på årets väntade resultat.

I ärlighetens namn ska sägas att resultatutvecklingen har varit ojämn de senaste fem åren, skriver Hårde i aktieanalysen. Men förvärvet av Tekniksystem i Vänersborg 2010 har bidragit till att stabilisera verksamheten som nu går riktigt bra.

Hedson är en världsledande leverantör av tvätt-, tork- och lyftutrustning till lackerings- och däckverkstäder. I dag är Tyskland den viktigaste marknaden, men på sikt bör det finnas goda möjligheter att expandera internationellt. Inte minst på den snabbt växande bilmarknaden i Kina.

Fullständiga analyser hittar du i Placeringsguiden nr 12 2011.


 

Du har väl inte missat Placeringsguiden på Facebook?

Klicka här för att prenumerera på Placeringsguiden – Sveriges snabbast växande affärsmagasin