Aktier Gårdagens fall i småspararfavoriterna Embracer och Evolution slår hårt mot spararna. Ligger man tungt i aktierna kan det vara läge att se över riskspridningen, menar Nordnets sparekonom Frida Bratt.

– Ibland tycker jag det slarvas lite med beteckningen ”småspararfavoriter”, var och vartannat bolag får gärna den etiketten trots att det kanske egentligen handlar om en ganska liten grupp som är inne i aktien, men i Embracers och Evolutions fall stämmer det verkligen, säger Frida Bratt.

I går föll Evolution 5 procent efter att Bloomberg News rapporterat att en anonym konkurrent i ett brev till spelmyndigheten i New Jersey anklagat livekasinobolaget för att verka illegalt på vissa marknader och göra affärer i länder som står under amerikanska sanktioner. Aktiens nedgång halverades dock efter lunch och omsättningen uppgick till enorma 3,4 miljarder kronor.

– Sedan årsskiftet har antalet ägare i Evolution ökat med 28 procent, men minskat med 4 procent det senaste halvåret. Evolution har vissa månader faktiskt nettosålts av Nordnets kunder. Här har spararna helt enkelt hämtat hem vinst i takt med aktien stigit under året. Till den goda utvecklingen bidrar förstås det faktum att aktien numera ingår i OMXS30. Medan aktiva förvaltare med ESG-profil har lämnat bolaget har privatsparare inte gjort det, förrän som sagt möjligen som sagt de senaste månaderna, säger Frida Bratt.

Embracer föll 9,6 procent, under en mycket hög omsättning på 1,8 miljarder kronor. Kursfallet kom mot bakgrund av ett ebitda-resultat som förvisso slog analytikernas estimat med 25 procent, men också en prognosuppdatering för utvecklingsvärde för färdiga spel som inte togs väl emot.

– Antalet ägare i Embracer via Nordnets plattform har ökat med 19 procent det senaste halvåret. Sedan årsskiftet är ökningen 77 procent. Då ska vi ha med oss att aktien är back med 17 procent i år. Många hoppade ju på aktien under 2020 och hann förhoppningsvis  vara med på en del av den tidigare massiva uppgången, säger Frida Bratt.

 Samtidigt har spararna hållit hårt i aktien trots kräftgången i kursen och uppenbarligen ser man på aktien långsiktigt, berättar Frida Bratt.

– Embracer är helt enkelt en favorit många inte släpper så lätt. Aktien är inte bara en av de mest nettoköpta bland Nordnets kunder månad efter månad, den är också en av de mest ägda nästan oberoende av vilken ålderskategori vi tittar på. I listan över mest ägda aktier samsas investmentbolag och folkaktier – med Embracer, säger hon.

Men när det gäller småspararfavoriterna tycker Bratt att det är viktigt att spararna tänker på riskspridningen.

– Det vill säga inte bara flera olika aktier i portföljen, utan aktier i många olika sektorer och i många olika typer av bolag. Det här är tillväxtaktier och utrymmet för besvikelser är begränsat, vilket inte minst gårdagens reaktioner visar. Därtill kan det vara bra att se över hur de innehav man har i sin portfölj reagerar på makrohändelser som inflationsoro och stigande räntor, säger hon.