Tung börsdag i Asien

Publicerad 2014-05-07 08:17

Börsen Asienbörserna föll rejält på onsdagen och regionala index var på väg mot den största nedgången på sju veckor.

I Tokyo backade aktierna i takt med att yenen stärktes till sin högsta nivå på tre veckor, något som försvårar för exporterande bolag. Ökande oro för en avmattning i den kinesiska ekonomin bidrog också till nedgångarna.

”Investerare behöver vara fortsatt försiktiga. De har bestämt sig för att ta hem lite vinster som följd av det mer positiva sentimentet på senare tid”, sade Matthew Sherwood, Australienbaserad analyschef på Perpetual, till Bloomberg News.

Bland förlorarna i Tokyo fanns bland många andra Panasonic, som får omkring hälften av sina intäkter från utlandet. Aktien backade nära 3 procent.

Klädbolaget Giordano International tappade hela 15 procent i Hongkong efter att ha förutspått en längre vinst än väntat. I Sydney tappade gruvbolaget Lynas över 8 procent efter att ha meddelat att det avser att göra en nyemission och skjuta upp betalningen på vissa lån.

Kinesiska e-handelsbolaget Alibaba kan komma att ta in så mycket som 20 miljarder dollar vid en börsintroduktion i USA, visar data sammanställda av Bloomberg.

Softbank, som äger 34 procent av Alibaba, backade 3,8 procent i Tokyo. Näst största ägare i Alibaba är amerikanska Yahoo.

Marknadstemperatur kl 07:30:

MSCI Asia Apex 50   -0,6%
Nikkei 225 -2,7%
Hongkong Hang Seng  -1,1%
Kinas Shanghai Comp  -0,5%
Kinas Shenzhen Comp   -0,8%
Taiwan Taiex  -0,2%
Sydkorea Kospi  -0,8%
Indien BSE Sensex 30  -0,2%
Singapore Straits  -0,4%
Australia S&P/ASX200   -0,8%