Aktie Blankarspecialisten Viceroy Research, i Sverige främst kända för att ha blankat SBB, har nu siktat in sig på Truecaller och uppger att det finns betydande nedsida i aktien. Aktien rasade 20 procent när rapporten publicerades men har återhämtat en del av fallet. 

Enligt en rapport från Viceroy hotas Truecallers verksamhet bland annat av EU:s GDPR-regler och andra liknande förordningar runt om i världen.

”Bolaget kringgår nu i stället regleringar och eller undvikande av skatter genom kryphål som vi tror oundvikligen kommer att stängas”, skriver Viceroy.

Blankarfirman ser också fundamentala skäl till att aktien ska ner. De flesta utvecklade länder har byggt upp spamfilter hos sina telekommyndigheter, dessa börjar nu även spridas till andra länder där Truecaller blomstrat. Tidigare i år rapporterades att indiska telekommyndigheten TRAI avser skapa ett id-baserat nätverksfilter som konkurrerar med Truecallers tjänst.

Indien har också ett utkast till en dataskyddsreglering som enligt Viceroy kommer att innebära liknande problem för bolaget som GDPR.

”Viceroy tror att Truecaller kommer att tvingas följa EU:s dataintegritetsreglering och fångas av kommande indisk reglering i närtid”, skriver blankarfirman.

Vidare pekar Viceroy på att bolag som Apple Google, Xiaomi och Samsung utvecklar egna spam-filter och att dessa över tid kommer att kunna konkurrera ut Truecaller. Vidare finns andra kommunikationstjänster som Whatsapp som enligt Viceroy kommer att utgöra ett större hot för Truecaller.

Truecaller vill ännu inte kommentera

Truecaller kan ännu inte kommentera Viceroy Researchs blankarrapport som fick aktien att falla på onsdagsförmiddagen. Det säger Truecallers ir-chef Andreas Frid till Nyhetsbyrån Direkt.

”Vi ska läsa rapporten först och får återkomma”, säger han.

Strax före klockan 12 hade Trucalleraktien fallit 10,5 procent, och därmed återhämtat sig något från att ha varit ned med över 20 procent initialt efter att rapporten publicerats.