Trögt på diamantmarknaden

Publicerad 2012-11-16 10:41

Diamantmarknaden har varit fortsatt skakig under hösten, men Lucaras vd William Lamb har ett par ess i ärmen när det drar ihop sig till försäljning av 57.000 karat rådiamanter i slutet av november.

Förhoppningen är att snittpriset per karat inte ska bli mer än marginellt lägre än vid den
senaste auktionen i september.

”Bland de utbjudna stenarna har vi den här gången en diamant av en extremt sällsynt typ och dessutom har vi rengjort stenarna med en mer effektiv metod, vilket vi tror ska öka intresset. Jag hoppas på ett snittpris omkring 240-250 dollar per karat, men läget är svårbedömt”, säger William Lamb till Nyhetsbyrån Direkt.

Marknaden för såväl slipade stenar som för rådiamanter har backat under året och resultaten från Lucaras konkurrenter har inte varit uppmuntrande. Vid det senaste försäljningstillfället fick Lucara 257 dollar per karat i genomsnitt, vilket dock var en markant förbättring jämfört med tidigare under året.

Den kommande försäljningen sker liksom sist i Antwerpen, men partiet finns redan nu till påseende i Botswanas diamantcentrum Gaborone.

”Visningen i Antwerpen börjar på måndag, den 19 november. Det är där vi väntar oss det riktigt stora intresset, med kanske upp till ett hundratal deltagare”, säger William Lamb.

Själva försäljningen, som sker genom ett anbudsförfarande, äger rum den 26 november.

Höjdpunkten den här gången är helt klart en 9,46 karat stor blå så kallad typ 2a-sten, en ytterst ovanligt diamant som Lucara använder som något av en reklampelare. Stenen kommer att visas i ett separat rum och har redan genererat ett stort intresse bland potentiella köpare.

”Sannolikheten för att hitta en blå sten är extremt låg och sannolikheten för att man hittar en med den klarhet som den här har, är ännu lägre”, konstaterar Lucarachefen. Någon gissning om vad den kan komma att inbringa vågar han sig dock inte på.

En annan åtgärd som Lucara experimenterar med för att göra sitt utbud mer attraktivt i en svår marknad är en ny rengörningsprocess, som innebär att det blir lättare för köparna att utvärdera stenarnas kvalitet.

”Normalt rengörs stenarna till 95 procent genom att badas i fluorvätesyra. Nu har vi använt bästa möjliga teknik och dessutom hettat upp hela partiet till 2.000 grader under tryck i ståltankar”, säger William Lamb.

Om detta räcker för att hålla priserna uppe återstår alltså att se. De globala tillväxtbekymren har pressat diamantmarknaden i över ett år och den ledande producenten De Beers agerande har inte gjort det lättare för mindre producenter som Lucara, menar William Lamb.