Novoteks inriktning mot industriell IT och automation bör få en bra efterfrågeskjuts när hjulen nu åter börjar snurra på allvar i den svenska industrin efter genomklappningen i samband med finanskrisen.
Vd Tobias Antius flaggade i bokslutet för 2009 att december visade på såväl stark försäljning som orderingång. Och de starka signalerna vi fått så här långt från verkstadsbolag som Scania och SKF tyder på en kraftfullare återhämtning i industrin än de flesta vågat hoppas på.
Novotek presterade under flera år i mitten av 2000-talet marginaler kring 10 procent. Dit har bolaget en bra bit kvar, förra året slutade vinstmarginalen på 2,4 procent exklusive en engångskostnad för en skiljedom. 2008 var den 5,5 procent och dit bör Novotek snabbt kunna ta sig tillbaka när industrikonjunkturen tar fart igen på allvar och med tanke på att bolaget i allt större utsträckning än tidigare går mot att jobba med helhetslösningar som borde ha bättre marginaler än tidigare enskilda produkter och lösa komponenter.
Novotek har också en värdefull draghjälp i form av ett nära samarbete med ett av världens största företag och tillika ett av de ledande inom automation, amerikanska General Electric, som i sin rapport för det första kvartalet som släpptes i förra veckan förklarade sig se flera uppmuntrande tecken i ekonomin och flaggade för ökad vinst och utdelning 2011 och framåt.
Novotek både samarbetar och konkurrerar också med de andra dominanterna inom automationsområdet som ABB och Siemens.
Övriga IT-konsultbolag är snarare samarbetspartner och kunder än konkurrenter eftersom de ofta använder sig av Novoteks produkter och tjänster inom industriell IT och automation. Bolaget är synnerligen finansiellt stabilt med en kassa på 40 miljoner kronor.
Aktien har också tillhört börsen bästa direktavkastare. I år halverades dock utdelningen till 50 öre vilket dock fortfarande motsvarar 4 procents direktavkastning. Hittar inte ledningen några intressanta uppköpsobjekt, vilket finns med i planerna, höjs säkerligen utdelningen igen nästa år.
Men aktien är också köpvärd ur ett värderingsperspektiv. Vi tror inte på någon återgång till de forna tvåsiffriga marginalerna men väl kring 6–7 procent samtidigt som bolaget ska kunna växa med marknaden, det vill säga 3–4 procent. Då ser vi en kurspotential kring 40 procent från dagens nivåer.
Ägarlistan lockar också med doldisinvestmentbolaget Arvid Svensson som visat sig vara en lyckosam småbolagsinvesterare samt fondstjärnan Didner & Gerge bland de dominerande.
De senare ökade alldeles nyligen från 4,9 till 9,6 procent av kapitalet.
Full fart igen. Novotek både samarbetar och konkurrerar med industriautomationsföretag som till exempel ABB.
IT-vinnare Tobias Antius, vd på Novotek.