PO Nilsson och Torgny Prior.

Årets Fond Prior Nilsson blir Årets Fondbolag 2018 och tar dessutom hem två ytterligare titlar i Årets Fond. Här är alla vinnarna.

Årets Fond är den största oberoende fondutmärkelsen i Sverige. Juryn gör bland annat en bedömning utifrån avkastning och risk under 2018 samt tre år tillbaka. Fonderna får inte ha bytt förvaltare under perioden och de måste finnas tillgängliga på minst ett stort fondtorg.

Årets Fondbolag har gjort ett strålande jobb, trots ett utmanande år på börsen. Samtliga av Prior Nilssons fonder gav positiv avkastning ifjol trots en stökig marknad. Förvaltarna har helt enkelt hittat rätt aktier och haft fingertoppskänsla i sin tajmning.

– Det är tre saker som har bidragit, konstaterar PO Nilsson och fortsätter:

– Vi fångade upp Ericsson och Nokia tidigt, medan 5Gintresset fortfarande var iskallt. I höstas tyckte vi att konjunkturen såg sämre ut och viktade ned cykliska aktier. Nummer tre är att vi tajmat svängningarna för fastighetsaktier. Det kom en sättning i februari som var kopplad till bland annat en räntehöjning. Då ökade vi i sektorn.

Just tajmning brukar Prior och Nilsson vara duktiga på.

– Generellt har vi väl haft mer rätt än fel. Vi har lyckats med det genom åren, säger Torgny Prior.

– Vi vågar gå emot det andra gör, även om vi är ganska ensamma bland. Vi är trygga i våra värderingar, säger PO Nilsson.

”En jämn och imponerande prestation. Under 2018 var Prior Nilsson i en klass för sig”, motiverar juryn beslutet att tilldela Prior Nilsson utmärkelsen Årets Fondbolag 2018.

Men det slutar inte där. Prior Nilsson Idea tar hem segern i kategorin Årets Hedgefond med motiveringen ”Ett äkta hat trick för fonden som återigen har presterat på topp”.

Dessutom är Årets Uppstickare Prior Nilsson Realinvest som juryn beskriver som en ”unik fond med stabil avkastning och väl avvägd risk”.

Men det är inte bara Prior Nilsson som belönas. Årets Sverigefond är Lannebo Sverige Plus, enligt juryn ”En aktiv Sverigefond som gasar och bromsar med kontroll”.

– Vi har en långsiktig idé som är ganska enkel. Vi försöker förstå bolagens affärsmodeller, vad som driver utvecklingen och intjäningen. Med det som grund bildar vi oss en uppfattning om vad en rimlig värdering är. Vi jobbar med en koncentrerad portfölj på ungefär 30 innehav, säger Martin Wallin som tillsammans med Robin Nestor förvaltar Lannebo Sverige Plus.

SEB Sverigefond Småbolag tar hem utmärkelsen Årets Småbolagsfond med motiveringen ”Storbanksfonden som hittat rätt bland de små bolagen”.

Förvaltaren Per Trygg har en investeringsfilosofi som går ut på att välja ut 40 till 50 små och medelstora bolag som han tror ger bra avkastning på längre sikt.

– Eftersom småbolagen är mindre likvida än storbolagen kan man inte sälja hur som helst och komma in och ut i bolagen. Därför är det svårare att vara kortsiktig i en småbolagsfond, säger Per Trygg.

Vinnaren i kategorin Årets Globalfond heter Lancelot Camelot. ”Trots lägre risk än de flesta har denna fond gett stark avkastning. Ett bra alternativ när börserna skakar”, lyder juryns motivering.

Globalfonder brukar ofta ha många och breda innehav. Men förvaltarduon Per Hedberg och Christian Granquist är exklusiva i sina val av bolag. Fonden har bara ett 20-tal innehav.

– Fonden är väldigt koncentrerad, vilket i grunden beror på en önskan att vara försiktiga trots att fonden har ett friare placeringsreglemente.

Traditionsenligt har ni läsare också fått varit med och tycka. Årets vinnare i kategorin Läsarnas Favorit är Gladiator (läs mer här).

Årets Fond-juryn består av Per Hammarlund, chefredaktör Privata Affärer, Sofia Ullerstam, fondreporter Privata Affärer, Karl Wahnberg, analyschef Indecap och Tobias Kohl, fondanalytiker Indecap.

Lästips:

Längre intervjuer och mer om fondvinnarna hittar du i Privata Affärer nummer 2 som i dag kommer ut till prenumeranterna. Den 5 februari går den att köpa i butik. Läs mer om det nya numret här.