Carnegie Fonders medarbetare med vd Hans Hedström längst fram t.v.

Trippelseger för Carnegie

Publicerad 2015-01-27 16:04

Årets Fond Det blev storslam för Carnegie Fonder som tog hem hela tre utmärkelser Årets Fond 2014. Men det finns också andra fondbolag som prisats.

– Carnegie Fonder har haft ett oerhört starkt år på många fronter, konstaterar Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund.

Carnegie Fonder blir Årets Fondbolag med motiveringen ”Bolaget som sticker ut med en bred palett av starka fonder”.

Årets Småbolagsfond är Carnegie Småbolagsfond som ”genom kloka aktieval utklassat sina konkurrenter”.

Årets Uppstickare är blandfonden Carnegie Strategifond som enligt juryn har ”en vinnande strategi i lågränteläget”. Fonden investerar i företagsobligationer och aktier med bra utdelning.

– Det är jätteroligt att vi blir uppmärksammade. Det är lättare att stå för sin linje när man har självförtroende, så dessa priser bådar gott inför framtiden, säger Carnegie Fonders vd Hans Hedström.

Varför har det gått så bra?

– Vi har en mycket stabil förvaltning och många hos oss har varit anställda länge. Samtidigt passar den här investeringsmiljön vår förvaltningsstil. Och det verkar som om klimatet med låga räntor, låg tillväxt och låg inflation kommer att hålla i sig de närmsta åren, säger Hans Hedström och fortsätter:

– Vi investerar alltid enligt eget huvud och följer inte flocken. Det innebär att vi avviker från index, både i bättre och sämre tider.

Men det är inte bara Carnegie som prisas i Årets Fond. Årets Sverigefond är Norron Active som juryn beskriver som ”en fond som tar ställning och framgångsrikt går sin egen väg”.

Två storbanker finns i år med bland pristagarna. SEB Globalfond får priset Årets Globalfond. ”Kalkylen håller – storbanksfonden har blivit en succé”, är juryns kommentar.

Utmärkelsen Årets Tillväxtmarknadsfond tilldelas Nordea Emerging Stars Equity – ”Fondstjärnan som visar att etik lönar sig”.

Dessutom vinner Catella Hedgefond priset som Årets Hedgefond med motiveringen ”Hög avkastning till låg risk – ett vinnande koncept”.

Årets Fond är den största oberoende fondutmärkelsen i Sverige. Kriterierna är stränga. Juryn har bland annat gjort en bedömning utifrån avkastning och risk under 2014 samt tre år tillbaka. Fonderna får inte ha bytt förvaltare under perioden och de måste finnas tillgängliga på minst ett stort fondtorg.

Not: Mer fakta och intervjuer med alla vinnarna i Årets Fond hittar du i nya numret av Privata Affärer. Läs mer här.