Bolån Snitträntorna på tremånaders bolån låg kvar på en rekordlåg nivå i oktober. Samtidigt syntes ett trendbrott då snitträntan på treåriga bundna bolån nu är högre än för rörligt. Det har inte synts sedan 2019.

Snitträntan på tremånaders bolån landade på 1,33 procent i november. Det är oförändrat mot oktober och den lägsta nivån sedan snitträntorna började redovisas i maj 2015.

Lägst snittränta hade Stabelo på 1,13 procent tätt följt av Hypoteket på 1,14 procent och Landshypotek på 1,17 procent.  

Ser vi på bundna snitträntorna så steg dessa en aning under november som ett resultat av att många banker höjde sina bundna listräntor under oktober/november. Genomsnittsräntan för 3-års bundet ligger nu på 1,36 procent vilket är en uppgång med 0,08 procentenheter jämfört med föregående månad.

Det innebär också att den genomsnittliga snitträntan på treåriga lån nu faktiskt är högre än snittet på tremånadersräntorna vilket innebär något av ett trendbrott.

”För första gången sedan 2019 får nya kunder nu en lägre ränta, i genomsnitt, om de väljer rörlig ränta (3mån) istället för en ränta bunden på tre år”, konstaterar Compricers sparekonom Christina Sahlberg i ett pressmeddelande.

Lägst genomsnittsränta på bundet lån 3 år i november erbjöd Danske Bank med 1,19 procent medan den högsta finns hos Länsförsäkringar med 1,53 procent.

Även snitträntan på tvååriga lån börjar närma sig tremånadersräntan. I november låg den på 1,26 procent, upp 0,06 procentenheter från föregående månad.

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Annons: Jämför bolån och snitträntor på bolån genom oss och Compricer och hitta den lägsta aktuella boräntan!