Tre uppköpskandidater som fallit i kurs

Publicerad 2016-03-02 06:51

Aktier Det fortsätter att komma bud på börsbolagen. Denna vecka är det restaurangbolaget NSP:s aktieägare som fått ett erbjudande och för tre veckor sidan kom uppköpsbudet på läkemedelsbolaget Meda.

Av de bolag som då och då framhållits som möjliga kandidater till uppköp är Sobi, Biogaia och Haldex tre av aktierna som fallit mest i kurs. Detta under de senaste tre månaderna.

Chans till uppköp ska bara vara en mindre del av din bedömning av en aktie, inte utgöra hela orsaken till ett köp. Håll gärna koll på dessa aktier, men räkna inte med uppköp i närtid utan se chansen som en långsiktig bonus.

Aktien i det forskningsintensiva Swedish Orphan Biovitrum (Sobi) har fallit till 100 kr, vilket är en nedgång med 28 procent sedan den 1 december. Det diskuterades uppköp redan förra året och kurstoppen på 143 kr den 11 maj kom i samband med det. Sobis styrelse valde den gången att avsluta diskussionerna kring det preliminära budförslaget.

Sobis lanseringar i år och 2017 ger chans till försäljningslyft och förbättrat resultat. Aktien är svårvärderad och något uppköpsbud lär inte komma, eller i vart fall inte gå igenom, förrän Sobi uppnått de framgångar bolaget tror det kan nå på egen hand.

Biogaia har backat med 28 procent på tre månader. Fjärde kvartalet blev svagt på grund av en tillfällig svacka i försäljningen till den distributören på den viktiga brasilianska marknaden. 2015 blev ändå ett bra och Biogaia är ett framgångsrikt bolag. Hälsobakterier som kosttillskott är en växande marknad och Biogaia borde vara lockande för något av de stora livsmedels- och kosttillskottsbolagen.

Haldex har sjunkit med 26 procent under de senaste tre månaderna. Nischade bolag inom fordonsindustrin har blivit uppköpta förut, men ett eventuellt uppköpsbud lär inte komma förrän marknaden i Nordamerika vänt upp. Just nu avmattas den och Haldex pressas dessutom av bolaget fått återkalla en variant av bromscylindrar.