Tre uppköpskandidater som backat

Publicerad 2014-10-01 13:00

Analys Det kan bli en stor trigger för aktiekursen. Privata Affärer listar tre bolag som kan köpas upp inom hotell, olja och kameraövervakning.

Det är inte lätt att peka upp uppköpskandidater, även om vi ganska snabbt fick ett rätt gällande Readsoft i våras. Oftast slutar rykten om uppköp vid just rykten och spekulationer, men om du ändå gillar en aktie kan chansen till uppköp ses som en bonus.

Rezidor har gått ned 18 procent i kurs i år och 26 procent på tre månader. Hotellkedjan har en svag historik när det gäller vinsten per aktie, men en stor besparings- och effektiviseringsvillig aktör skulle kunna vara intresserad att gå in i bolaget.

I takt med en bättre konjunktur och att Rezidors arbete för bättre marginaler biter kan aktien locka.

Enquest är ned med 11 procent i kurs i år och 21 procent de senaste tre månaderna. Oljebolaget har en rätt trygg profil utifrån geografiskt fokus och utveckling av existerande fält. För ett stort oljebolag som vill köpa på sig relativt säkra tillgångar borde Enquest vara en kandidat.

Under första halvåret steg Enquests produktion med 18 procent medan resultatet föll 23 procent på grund av ökade kostnader (inklusive en större engångspost).

Axis har backat 13 procent i kurs i år, men bara 1 procent på tre månader. Axis är världsledande inom digitala övervakningskameror och bolaget har då och då under många år pekats ut som en uppköpskandidat. Det ska med det sagt ändå mycket till för att det ska bli av.

Men med tanke på de goda tiderna på börsen och vad priset till slut blev för programvarubolaget Readsoft borde det gå att sockra ett bud så pass att även Axis grundare och övriga storägare tackar ja.