Fingerprints Jörgen Lantto, Cellavisions Zlatko Rither och Tobiis John Elvesjö.

Cheferna om tre teknikbolag med ljus framtid

Publicerad 2016-03-10 18:47

Aktier Ledningen från Fingerprint, Cellavision och Tobii intervjuades på torsdagen på Avanza Forum i Globen och alla betonade den fördel de har genom att vara de tekniskt ledande bolagen i sina respektive sektorer. Störst på sin marknad är Cellavision som närmast har monopol på digital blodanalys.

Att sätta tre representanter för några av de främsta svenska teknikbolagen på samma scen är naturligtvis en bra idé – det speglar till viss del att Sverige faktiskt är ett högteknologiskt land som trots sin litenhet kan vara världsledande inom viktiga tekniker som redan är eller kan bli mycket lönsamma i framtiden.

Vd Jörgen Lantto, Fingerprint, börsens mest omsatta bolag sedan länge menar att bolaget har den bästa teknologin och lägger ner stora pengar på forskning och utveckling för att behålla det försprånget.

– Problemet är inte pengar utan att få tag i rätt personal, säger Jörgen Lantto.

Sektorn är hårt konkurrensutsatt, men Fingerprints försprång just nu där bolaget nästan helt dominerar den kinesiska marknaden för fingeravtryckssensorer kan bevaras in i 2017 genom de långa ledtiderna för mobiltelefoner.

Lantto tar som ett exempel kontrakt som nu skrivs med kunder för telefoner som släpps i september i år. Sedan brukar de säljas under ungefär ett år framåt, vilket är så långt som Fingerprint kan se i dagsläget.

Cellavisions vd Zlatko Rither har i princip monopol för digital blodanalys, men menar att det inte alltid är en frödel.

– Vi får skapa marknaden helt själva, finns det konkurrenter blir det en draghjälp.

Cellavision riktar sig framför allt till större laboratorier globalt där man räknar till ca 15 000. Hittills har bolaget penetrerat ca 2 000, varför Rither ser stora möjligheter till att växa. Dessutom ser man möjligheter att skapa billigare analysalternativ för mindre laboratorier som inte har råd med för dyra investeringar. Bolaget har dessutom gjort inbrytningar för blodanalys för veterinärkliniker, vilket blir ett nytt ben i koncernen.

Tobii som är verksam inom eye-tracking gjorde förra året sin börsdebut och har med än dubblats sedan dess. Vice vd John Elvesjö var dock noga med att påpeka att bolaget har lång tid kvar innan företagets produkter får en allmän spridning.

– Men vi har en god patentsituation och vi ligger långt före alla konkurrenter som vaknat till först senare år medan vi startade för 15 år sedan, säger Elvesjö.