Placera Biotech-index i USA, Nasdaq Biotechnology Index, har utvecklats nästan dubbelt så bra som det bredare indexet S&P 500 under de senaste tio åren. Det är en ”övertygande avkastning”, och den har påverkat även den svenska biotekniksektorn. Carnegie Privat Bankings läkemedelsanalytiker Erik Hultgårds tre favoriter i sektorn är Calliditas, Camurus och Oncopeptides.

Biotekniksektorn har genererat en övertygande avkastning på börsen de senaste tio åren, framför allt i USA, skriver Carnegie. Även den svenska biotekniksektorn har utvecklats relativt väl, om än inte lika starkt som den amerikanska.

Vid Carnegie Private Bankings traditionella årsskiftesseminarium ”Investeringsåret 2020” redovisade Erik Hultgård sina tre favoritaktier i sektorn.

Tre favoritaktier

Den första favoriten är Calliditas, som utvecklar läkemedel mot sällsynta sjukdomar. Carnegie Analys bedömer utvecklingsrisken som ganska låg. Calliditas är dessutom en uppköpskandidat som står inför en positiv fas III-studie mot slutet av året. Det bör kunna leda till att aktien omvärderas rejält, enligt Erik Hultgård.

Den andra favoriten är Camurus. Bolaget är baserat på en teknologi som möjliggör att ta ett befintligt läkemedel som ges som en tablett, och i stället injicera det en gång i månaden som en depå.

Det första läkemedlet godkändes 2019 och kvartalsförsäljningssiffror är en trigger för aktien, menar Carnegie Analys. Produktfloran är bred och ett läkemedel mot opiatberoende väntar på att slutligen godkännas i USA, vilket kan bli en ”mycket viktig trigger i aktien”.

Den tredje favoriten Oncopeptides utvecklar läkemedel mot blodbaserade cancersjukdomar, vilket är en cancernisch där behoven är mycket stora.

”Oncopeptides befinner sig i sen utvecklingsfas (fas III), vilket drar ned risken något. Katalysatorer för aktien under 2020 innefattar besked om när ansökan till FDA lämnas in under våren, resultat från fas III-studie under tredje kvartalet och ett potentiellt godkännande för det villkorade markandsgodkännandet, skriver Carnegie Analys på hemsidan. Dessutom är även Oncopeptides en uppköpskandidat.

Rådgivare vid introduktioner

De senaste fem åren har Carnegie varit rådgivare vid sex börsintroduktioner inom biotekniksektorn på Stockholmsbörsen. Fem av de sex bolagen har utvecklats bättre än Nasdaq Biotechnolgy Index och tre av bolagen har genererat mer än 150 procent avkastning sedan börsintroduktionen.

De fem bolagen är Camurus, Wilson Therapeutics (uppköpt 2018), Oncopeptides, BioArctic och Calliditas. Det sjätte bolaget, Alligator, har utvecklats betydligt sämre än börsen.

Erik Hultgård säger att Carnegie rekommenderar investerare att vara selektiva och anamma ”ett korgtänk”, med flera olika bioteknikaktier. Risken i sektorn är hög och kursrörelserna kan bli stora.

Aktiechatt
Hernhag: Tre stekheta tillväxtaktierOch de mest prisvärda investmentbolagen
Foto: istockphoto
Fonder
Brummer lägger ner hedgefond
21/8
Trading Direkt: Rapportkommentarer och teknisk analys
Analys
DNB: Latours värdering överdrivenSänker till sälj
Analys
Berenberg: Tillväxtpotentialen i Powercell redan inprisad
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens aktierekar
Krisen
Regeringen öppnar för lättnader vid evenemang
Börsen
Slagigt på börsen
Foto: Shutterstock
Aktietips
Förvaltaren: Två nya aktier i portföljen
Aktie
Gardell fortsätter att sälja Ericsson
Foto: Jessica Gow/TT
Rapport
Rejält vinstlyft för Boozt
Rapport
Mekonomen klart bättre än väntat
Foto: istockphoto
Asien
Mest uppåt på Asiens börser
Skatt
Regeringen: Förmånligare att ställa av husbilenGör det enklare att sänka skatten
Räntan
Skingsley: Reporäntan kan sänkas igen
Bolån
Storbank har sommarens högsta snittränta
Pandemin
ECB: Fortsatta stimulanser "åtminstone till juni 2021"
Sektor
Gröna energiaktier rusar på Biden-hopp
Foto: Peter Wixström/Aftonbladet/IBL
Bostad
Utbudet av borätter minskar i årstaktHemnet: Utbudet lägre än under de senaste åren
Krisen
Nordea: Snart börjar återhämtningen på arbetsmarknaden
Aktie
Swedish Match: Amerikanska anklagelser sänker aktien
Teknisk analys
Teknikgurun: Tydlig upptrend med högre toppar och lägre bottnar"Investerare vill äga aktier"
Boränta
SBAB: Boräntorna förblir låga lång tidRiksbanken höjer först 2024
Foto: istockphoto
Bostad
Rekordmånga tror det lönar sig att köpa bostad nu
Placera
Aktiestrateger: Begränsad uppsida för europeiska aktier