Börsoron Defensiva sektorer som fastigheter eller läkemedel och skog, globalfonder, guld och schweizerfranc. Det är några av råden till privatspararna från tre sparekonomer som svarat på Privata Affärers fråga om vilka de säkra hamnarna är i oron och börsturbulensen.

Fly inte marknaden, utan fortsätt månadsspara som vanligt. Det rådet ger de båda sparekonomerna Frida Bratt, Nordnet och Johanna Kull, Avanza, om börsläget i det eskalerande handelskriget. Båda är också överens om att det inte finns några ”säkra hamnar”, men skog och fastigheter är sektorer som vanligen går relativt bättre än index vid stark oro på börsen.

Välj dessutom hellre globalfonder före olika landsfonder.

Kollegan Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, liknar börsläget med ett minfält just nu och det går aldrig att veta var ”nästa smäll kommer”. Hans säkra hamnar är bland andra guld, defensiva aktier och valutorna yen och schweizerfranc.

– En annan säker hamn är ett bankkonto med statlig garanti, samt nollränta och fria uttag, säger han också.

”Extremt svårbedömt”

Chockvågor sänkte börserna i slutet av förra veckan när handelskriget snabbt trappades upp på båda sidor av Stilla Havet. Aktiekurserna rasade världen över, oljepriset sänktes och guldpriset rusade upp till den högsta nivån sedan 2013.

– Det är ett extremt svårbedömt läge och mycket beror på Donald Trumps humör. Men han kan lika gärna vara oförutsägbar åt andra hållet, det vill säga inte vilja bli förknippad med en börskrasch och därför söka sig mot en lösning med Kina, säger Frida Bratt.

Hur bör vi som sparare tänka när det gäller våra fortsatta investeringar i rådande börsläge?

Den säkraste hamnen för privatpersoner med en lång sparhorisont är att fortsätta månadsspara och inte falla för det alltför vanliga misstaget att sälja efter börsoro och köpa efter en lång börsuppgång, säger Avanzas sparekonom Johanna Kull.

– Är du orolig kan du ta tillfället i akt att se över riskspridningen i ditt sparande, att du inte har kortsiktigt sparande placerat på börsen och inte heller är för exponerad mot en enskild bransch eller bolag, säger hon.

Motsvarigheten på Nordnet, Frida Bratt, slår ett slag för globalfonder.

– Mitt generella råd är att ändå fortsätta månadsspara i exempelvis globalfonder om du sparar långsiktigt. Att inte fly marknaden helt i det här läget, utan i stället kanske välja bredare och mer defensivt. Välj hellre en globalfond än en landsfond. Företagsobligationsfonder är ett alternativ. Jag gillar Spiltan Räntefond Sverige, som placerar delvis i företagsobligationer, säger hon.

Det är alltid vanskligt att tala om säkra hamnar, anser Frida Bratt, men du kan titta efter tillgångar och sektorer som kan stå pall och som gynnas av det låga ränteläget, menar hon.

Tre tillgångsslag utmärker sig

Under de senaste tio större nedgångarna på börsen finns det tre tillgångsslag som utmärker sig, konstaterar Joakim Bornold.

– Det är guld, defensiva aktier som läkemedel, livsmedel och telekom, samt valutorna yen och schweizerfranc.

Det finns inga säkra aktier, menar Johanna Kull, men ett alternativ för den aktive spararen som tror på en svag börs framöver är att titta efter bolag eller fonder som investerar i realtillgångar som till exempelvis skog, fastigheter eller infrastruktur.

– De brukar gå relativt bättre än index vid börsoro. Du kan även titta efter bolag med större konjunkturstabilitet, verksamma inom till exempel dagligvaror, läkemedel, säkerhet eller fastighetssektorn. Fastighetsbolagen gynnas dessutom av de allt lägre ränteutsikterna. Det gäller dock att vara uppmärksam på värderingarna, Ica och Axfood har förvisso konjunkturstabil verksamhet men värderas även därefter, säger hon.

Även Frida Bratt rekommenderar den som vill bli kvar på aktiemarknaden att titta efter sektorer som kan stå pall lite bättre i turbulensen, och rekommenderar fastighetssektorn, liksom kollegan på Avanza.

– Fastigheter är en sektor som länge har gynnats av det låga ränteläget och nu lär fortsätta göra det, menar hon.

Låg exponering

Dessutom framhåller Frida Bratt att exponeringen mot den skakiga omvärlden är låg.

– Flera fastighetsbolag erbjuder ju dessutom god direktavkastning, som exempelvis Hufvudstaden och Castellum, vilket verkar som en krockkudde i sämre tider. Det finns dessutom ett stort antal fastighetsfonder, exempelvis från First State och Fidelity, men här får man se upp med förvaltningsavgiften.

Förutom fastigheter tror Frida Bratt att infrastruktur, läkemedel och telekom som defensiva sektorer kan Frida Bratt tror kan stå emot en omfattande börsoro.

– Intressanta bolag är Novo Nordisk, Ericsson, Tele2 och Telia, säger hon.

 ”Kan bli dyr hamn”

Det känns allt mer som att börsen är ute på ett minfält just nu, menar Joakim Bornold och syftar förutom på handelskriget mellan USA och Kina, på hela brexitprocessen, den politiska situationen i Italien och spänningarna kring Persiska viken.

– Man vet aldrig var nästa smäll kommer, säger han.

– Det finns mer att göra för att få ner risken portföljen, till exempel räntehedgefonder, men då ska du ta hjälp av en rådgivare. Man måste komma ihåg att det kan vara väldigt svårt med timingen när det gäller placeringar. Det kan visa sig bli dyrt att lägga till i en säker hamn om vindarna vänder och börsen tar fart igen, säger Joakim Bornold.

Analyser
Här är onsdagens färska analyser
Foto: Claudio Bresciani/TT
Budgeten
Här är nyheterna i höstbudgeten
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Börsen öppnade kring nollan
Räntan
Regeringen spår oförändrad ränta kommande årNollränta först 2022
Bostad
Regeringen: Minskad risk för snabb prisnedgång på bomarknaden
Fed
Marknaden räknar med att Fed sänker räntanRäntebesked onsdag kl 20
Experttelefonen
Missa inte vår experttelefonRing oss onsdagar mellan kl 10 och 12
Asien
Lätt uppåt på Kinas börser
Aktie
Kinneviks vd: Därför delar vi ut Millicom
Foto: AP/TT
Wall Street
Uppåt på Wall Street
Oljan
Uppgifter: Saudiarabiens produktion kan komma igång snabbare än väntatOljepriset faller efter uppgifterna
Notering
Hernhag: Teckna riskkapitaljätten EQT
Aktietips
Grafguruns aktietips: Köpsignal i läkemedelsbolaget
Aktie
"Bra beslut men nu ökar kraven på Kinnevik"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Kinnevik delar ut hela innehavet i MillicomUpphör med ordinarie kontantutdelningar
17/9
Trading Direkt: Bolagen att äga när det stormar
Bil
Bensinpriset höjs kraftigt
Foto: istockphoto
Barometer
Pictet: Globala aktier oattraktiva”Uppsidorna finns i Japan och Storbritannien”
Utdelning
Här är aktierna som ger utdelning i höst
Foto: istockphoto
Bostad
Danske: Borättspriser ökade i Stockholm i augusti
Analyser
H&M: Analytikerna tveksamma trots försäljningssiffrorna
Aktietips
Tre köpvärda aktier - och några du kan strunta i
Aktietips
DI: Coor ett köptvärt tillväxtbolagUppsida på 15 procent kommande år
Foto: istockphoto
Fonder
Förvaltare spår 10-procentig uppgång på indiska börsenMen alla är inte lika positiva
Chatt
Hernhag: Fyra utländska aktier för portföljenRekordmånga frågor om EQT
Foto: Lula Sampaio/AFP/TT
Fonder
Latinamerikafonder klarade pärsenPå väg upp trots skogsbränderna i Amazonas
Bostad
Hemnet: Allt mer budgivning på bostadsrätter