Börsoron Defensiva sektorer som fastigheter eller läkemedel och skog, globalfonder, guld och schweizerfranc. Det är några av råden till privatspararna från tre sparekonomer som svarat på Privata Affärers fråga om vilka de säkra hamnarna är i oron och börsturbulensen.

Fly inte marknaden, utan fortsätt månadsspara som vanligt. Det rådet ger de båda sparekonomerna Frida Bratt, Nordnet och Johanna Kull, Avanza, om börsläget i det eskalerande handelskriget. Båda är också överens om att det inte finns några ”säkra hamnar”, men skog och fastigheter är sektorer som vanligen går relativt bättre än index vid stark oro på börsen.

Välj dessutom hellre globalfonder före olika landsfonder.

Kollegan Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, liknar börsläget med ett minfält just nu och det går aldrig att veta var ”nästa smäll kommer”. Hans säkra hamnar är bland andra guld, defensiva aktier och valutorna yen och schweizerfranc.

– En annan säker hamn är ett bankkonto med statlig garanti, samt nollränta och fria uttag, säger han också.

”Extremt svårbedömt”

Chockvågor sänkte börserna i slutet av förra veckan när handelskriget snabbt trappades upp på båda sidor av Stilla Havet. Aktiekurserna rasade världen över, oljepriset sänktes och guldpriset rusade upp till den högsta nivån sedan 2013.

– Det är ett extremt svårbedömt läge och mycket beror på Donald Trumps humör. Men han kan lika gärna vara oförutsägbar åt andra hållet, det vill säga inte vilja bli förknippad med en börskrasch och därför söka sig mot en lösning med Kina, säger Frida Bratt.

Hur bör vi som sparare tänka när det gäller våra fortsatta investeringar i rådande börsläge?

Den säkraste hamnen för privatpersoner med en lång sparhorisont är att fortsätta månadsspara och inte falla för det alltför vanliga misstaget att sälja efter börsoro och köpa efter en lång börsuppgång, säger Avanzas sparekonom Johanna Kull.

– Är du orolig kan du ta tillfället i akt att se över riskspridningen i ditt sparande, att du inte har kortsiktigt sparande placerat på börsen och inte heller är för exponerad mot en enskild bransch eller bolag, säger hon.

Motsvarigheten på Nordnet, Frida Bratt, slår ett slag för globalfonder.

– Mitt generella råd är att ändå fortsätta månadsspara i exempelvis globalfonder om du sparar långsiktigt. Att inte fly marknaden helt i det här läget, utan i stället kanske välja bredare och mer defensivt. Välj hellre en globalfond än en landsfond. Företagsobligationsfonder är ett alternativ. Jag gillar Spiltan Räntefond Sverige, som placerar delvis i företagsobligationer, säger hon.

Det är alltid vanskligt att tala om säkra hamnar, anser Frida Bratt, men du kan titta efter tillgångar och sektorer som kan stå pall och som gynnas av det låga ränteläget, menar hon.

Tre tillgångsslag utmärker sig

Under de senaste tio större nedgångarna på börsen finns det tre tillgångsslag som utmärker sig, konstaterar Joakim Bornold.

– Det är guld, defensiva aktier som läkemedel, livsmedel och telekom, samt valutorna yen och schweizerfranc.

Det finns inga säkra aktier, menar Johanna Kull, men ett alternativ för den aktive spararen som tror på en svag börs framöver är att titta efter bolag eller fonder som investerar i realtillgångar som till exempelvis skog, fastigheter eller infrastruktur.

– De brukar gå relativt bättre än index vid börsoro. Du kan även titta efter bolag med större konjunkturstabilitet, verksamma inom till exempel dagligvaror, läkemedel, säkerhet eller fastighetssektorn. Fastighetsbolagen gynnas dessutom av de allt lägre ränteutsikterna. Det gäller dock att vara uppmärksam på värderingarna, Ica och Axfood har förvisso konjunkturstabil verksamhet men värderas även därefter, säger hon.

Även Frida Bratt rekommenderar den som vill bli kvar på aktiemarknaden att titta efter sektorer som kan stå pall lite bättre i turbulensen, och rekommenderar fastighetssektorn, liksom kollegan på Avanza.

– Fastigheter är en sektor som länge har gynnats av det låga ränteläget och nu lär fortsätta göra det, menar hon.

Låg exponering

Dessutom framhåller Frida Bratt att exponeringen mot den skakiga omvärlden är låg.

– Flera fastighetsbolag erbjuder ju dessutom god direktavkastning, som exempelvis Hufvudstaden och Castellum, vilket verkar som en krockkudde i sämre tider. Det finns dessutom ett stort antal fastighetsfonder, exempelvis från First State och Fidelity, men här får man se upp med förvaltningsavgiften.

Förutom fastigheter tror Frida Bratt att infrastruktur, läkemedel och telekom som defensiva sektorer kan Frida Bratt tror kan stå emot en omfattande börsoro.

– Intressanta bolag är Novo Nordisk, Ericsson, Tele2 och Telia, säger hon.

 ”Kan bli dyr hamn”

Det känns allt mer som att börsen är ute på ett minfält just nu, menar Joakim Bornold och syftar förutom på handelskriget mellan USA och Kina, på hela brexitprocessen, den politiska situationen i Italien och spänningarna kring Persiska viken.

– Man vet aldrig var nästa smäll kommer, säger han.

– Det finns mer att göra för att få ner risken portföljen, till exempel räntehedgefonder, men då ska du ta hjälp av en rådgivare. Man måste komma ihåg att det kan vara väldigt svårt med timingen när det gäller placeringar. Det kan visa sig bli dyrt att lägga till i en säker hamn om vindarna vänder och börsen tar fart igen, säger Joakim Bornold.

Spara
Här parkerar du pengarna i börsoron
Gästkrönika
Förvaltaren: Virusspridning i USA avgör börshumöret
Börsen
Viss återhämtning efter nedgång på 5 procent
Fonder
Så har fondspararna agerat under börsdramatiken
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag kl. 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Olja
Virusepidemin: Oljepriset faller för femte dagen i radLägsta noteringen sedan julen 2018
27/2
Healthcare Direkt om coronaviruset och forskningen
Aktie
Kurskollaps för Norwegians aktie
Analyser
Här är torsdagens aktierekar
Aktie
DI: Finansinspektionen sanktionsprövar Oscar Properties
Rapport
Ökad förlust för kursraketen
Aktie
Vinstvarning från Microsoft
Rapport
Zalando något över förväntan
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Fjärde kvartalet: Fortsatt ökning av sålda bostäder
Aktietips
Handelsbankens tradingtips: Ett bolag som inte drabbas av coronaoronEn intressant nivå att ta position på
Foto: Shutterstock
Corona
Sparekonomerna: Därför ska du inte drabbas av panikHack i kurvan – eller början till en krasch?
Sparande
SCB: Kraftigt minskande sparande
Foto: Shutterstock
Fonder
Guldfonder vinnare när omvärldens börser rasarStark utveckling även för guldgruvorna
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sektor
Livsmedel: Nya sektorvarningar i coronavirusets spår
Analys
Berenberg: Tre köpvärda verkstadsbolag efter börsraset
Foto: Shutterstock
Sektor
Två billiga stjärnor i verkstaden"Produktion och lager lägre än efterfrågan"
Ränta
Riksbanksledamot: Noll ingen ny nedre gräns
Deklarationen
En dag kvar: Skaffa digital brevlåda för tidig skatteåterbäringDeklarationstjänsten öppnar 17 mars
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
SAS: Nordea sänker estimat och riktkurs på grund av coronaeffekter