Chatt I fredagens chatt tipsade Marcus Hernhag om tre lockande fastighetsaktier på sikt. Han avslöjade också sina tre gröna favoriter bland utdelningshöjande energibolag.

WIlle: Fastighetssektorn har rasat, tänker att det är dags att börja månadsspara. Har du några tips på aktier som ser köpvärda ut just nu?
Marcus: Långsiktigt är det säkert bra läge i fastigheter nu. När jag kollade i maj verkade de svenska aktierna rasat mer än många amerikanska utdelningsditon. https://www.privataaffarer.se/hernhag-fastighetsbabisen-har-kastats-ut-med-borsbadvattnet/ Även med lite sjunkande substanser framöver känns FastPartner, Castellum och Balder som lockande på sikt.

Anton Aktie: Tjenare! Letar utdelare i grön energi, ej svensk, med okej trend gällande utdelning och kurs? Vad har du att bjuda på?
Marcus: Hej! Två favoriter är utdelningshöjarna Nextera Energy och Brookfield Renewables. Lite tveksamma kurstrender, men inga katastrofer heller. Canadian Utilities har däremot en bra kurstrend, här är det en hel del naturgas med i bilden också. Det får bli mina tre gröna utdelningshöjande energibolag.

Berra: Hej! Vilket fastighetsbolag köper du helst i nuläget?
Marcus: Hej! Jag är nog närmast i att öka i Castellum och Cibus.

Nicolas: Hej Marcus, tror du att Kinnevik kommer att bli en utdelningsaktie igen inom de närmaste åren? Ruskigt besviken på utvecklingen där.
Marcus: Hej, nej det tror jag inte. Bara om de säljer mer Tele2-aktier kan de få loss kapital till det. Någon annan exit lär inte vara aktuell efter raset för den andra delen av portföljen.

Charlotte: Hej! Tror du det lilla rallyt är över redan och resan ner fortsätter?
Marcus: Hej! Jag gissar det med sannolikheten 60-40. Ett nytt test ned mot förra botten i maj kan det bli, men vem vet.

Kristoffer: Hej! Tycker du det är en bra idé att teckna Emilshus B-aktie?
Marcus: Hej! Det känns som ett skapligt bolag, men det är ganska ungt så vi har ingen lång historik att falla tillbaka på.

Tanga-Tony: Många småsparare med mig ligger smärtsamt mycket back på SBB B. Ser den inte riktigt billig ut nu, och det är läge att öka? Tror du på Batljans löfte om många år med utdelningshöjningar? Jag är sugen på att öka, men bränt barn skyr elden.
Marcus: SBB B ser billig ut, men marknaden handlar ned aktien som om en finansiell kris var på väg. Batljan kommer att göra allt han kan för att målen ska nås med höjd utdelning och han behöver utdelningarna själv också. SBB B har fallit från 68 kr till 22 kr. Helt otroligt, vilken panik i aktien. Öka inte förrän trenden ser stabilare ut.

Caro: Hej Marcus! Nu är skillnaden mellan SBB B och SBB D försvinnande liten. Vilken tycker du är bäst att investera i långsiktigt? Vilken aktie har störst potential att stiga?
Marcus: Hej! Skillnaden i kurs är liten ja, men det finns ingen direkt koppling däremellan. D-aktien värderas enbart utifrån den fasta utdelningen. B-aktien utifrån framtida möjligheter till vinster och utdelningar och dessa kommer att förändras över tid. B-aktien har störst risk och även högst potential.

En 77-åring: Har inte följt med i mina aktier dessa pandemiår och vet ej vad som hänt och händer. Sökt efter ledtråd i dina chattar men har ej sett något om Billerud Korsnäs. Sålunda vet jag inte hur jag ska ställa mig till den nyemission jag fick brev om idag. Är det att kasta pengarna i sjön, tror du?
Marcus: Du kastar inte pengarna i sjön. Tror du på bolaget långsiktigt tecknar du nya aktier via dina teckningsrätter. Billerud Korsnäs är i grunden ett stabilt bolag, men deras stora förvärv de ska finansiera nu är jag lite skeptisk till. En idé är att du säljer en del teckningsrätter och använder den försäljningslikviden till att via de kvarvarande teckningsrätterna teckna aktier. Det kräver lite matte, men kan vara trevligt att teckna aktier utan att netto behöva gå in med mer kapital.

Mackan: Tjena! Är cirka 30 år och har fått 2 miljoner. Hur skulle du investerat dessa om du var 30? Trevlig helg!
Marcus: Hej! Investmentbolagsaktier med substansrabatt och bra riskspridning plus basaktierna jag nämnde i förra veckans chatt https://www.privataaffarer.se/hernhag-tre-grona-favoriter/ Att leta aktier där är en bra början.

Elin: Hej, har du hittat några lockande börsintroduktioner? Eller bättre att avvakta i nuvarande marknadsläge?
Marcus: Hej, i nuläget är det bäst att vara försiktig och selektiv med börsintroduktionerna. Engcon ser efter en spontan anblick rätt lockande ut att teckna, men med orolig börs är det svårare att få en bra första handelsdag.

Aros: Hej. Är det läge att köpa hotellaktier och vilka är intressanta?
Marcus: Hej! Hotellaktier känns ännu svåra, tycker jag. Scandic är ett bra bolag, men hur mycket efterfrågan och hur länge får vi se denna gång?

Jenny: Hej Marcus. Vad tror du om SBB långsiktigt? Hög skuldsättning oroar mig, men månadsutdelning på B-aktien lockar. Jag har redan Cibus, men finns det något annat alternativ som vore bättre än SBB om du vill avråda från den?
Marcus: Hej! De flesta fastighetsbolagen är välskötta och har sina olika fokusområden. Nu handlas många med substansrabatt och även Sagax B har kommit ned i värdering, även om premien här är kvar. Med det sagt är det en annan diskussion om substanserna är bokförda till de verkliga marknadspriserna för stora korgar med aktier eller inte, och hur stigande räntor kommer att påverka. SBB överlever säkert, men marknaden tar höjd för kraftigt nedskrivna värden i bolaget.

Jansson: Tänker du teckna Engcon?
Marcus: Jag funderar på en teckna – sälja.

Marcela: Hej Marcus, du pratar varmt om investmentbolag, men inte så mycket om Svolder, vad har du för synpunkter där?
Marcus: Hej! Svolder har bra historik och är köpvärda till substansrabatt.

Hans: Hej Marcus, Nibe är under 85 kr, fortfarande för dyr? Eller läge att gå in? Företaget verkar ju välskött.
Marcus: Hej! Nibe är väldigt välskött och framtiden är ljus. Aktien handlas till 50 gånger årsvinsten, vilket är minst det dubbla mot det historiska genomsnittet. Det är dyrt. Frågan är om det alls blir billigare framöver.

Lena: Hej Marcus! Är det en vettig idé att köpa Swedish Match och chansa på budet om 106 kr?
Marcus: Hej! Det kan det vara, men priset avslöjar att många på marknaden känner osäkerhet kring om budet verkligen genomförs på 106 kr. I bästa fall blir det höjt bud, men marknaden lutar av kursutvecklingen att döma mer åt att risken är större för att budet ska falla. Mycket knepigt läge. Ska du chansa på SWMA, gör det med en liten post i så fall.

Rune Bobert: Hej Marcus. Säljer du eller köper du eller inväntar ytterligare nedgång? Har du mycket cash nu?
Marcus: Hej! Jag har avvaktat i det stora hela den senaste månaden lite drygt. Sen jag köpte i Corem Pref har jag legat lågt. Sålde min lilla minipost i Coinshares idag, där köper jag gärna tillbaka om trenden vänder och jag kan lite på bolagets informationsgivning. Jag har mer likvider än vanligt, säg 10 procent i kassa.

Johanna: Hej hur ser du på Billeruds emission, läge att teckna? Samt även Bonava som utdelningsaktie på lång sikt, kan de återhämta tappet i Ryssland på 10-15 år?
Marcus: Hej! Billerud är ett teckna med tvekan, se tidigare svar i dagens chatt. Bonava och andra bolag, de som tappat i Ryssland, får nog inte igen det där. Dörren är nog stängd till det landet under lång tid.

Nybörjare: Hej! Funderar på att börja köpa utländska aktier för att sprida riskerna. Har ISK med enbart svenska aktier. Men nu kan jag börja köpa finska aktier som känns spännande. Sampo och Fortum är förstavalet. Speciellt med tanke på att Fortum fallit mycket i år efter de drog sig ut från Ryssland. Jag vet att Finland har en källskatt på 35 procent och sedan kommer svenska staten att dra 15 procent på utdelningen, det vill säga 50 procent totalt. Det suger ju även om aktierna kan var bra för övrigt! I vilken form ska man göra upplägget för att få så lite skatt som möjligt?
Marcus: Hej! Det enklaste är att ha en billig KF där banken/pensionsbolaget begär avräkning åt dig för all källskatt.

Börje S: Hej! Hur ska man agera i VNV Global tycker du? Har ett relativt stort innehav som ligger kraftigt minus. Läge att snitta ner sig eller avvakta?
Marcus: Hej! Jag avvaktar lite till.

Jörgen: Hej Marcus! Har du tio högutdelare minst 4 procent, som du vill öka i eller köpa nu? Både Sverige och globalt.
Marcus: Hej! Du kan få fem tips på högutdelare. Inom energi tar jag Canadian Utilies och Enbridge i Kanada. Amerikanska Investmentbanken Lazard klarar nog utdelningen och står sig även denna gång. I Sverige lockar Cibus med hög utdelning och framför allt tror jag vi får en bred och bra grund med nordiska XACT Norden Högutdelare som ger 5 procent i direktavkastning.

Ec: Hej Marcus, Embracer har börjat tuffa på. Vad tror du om dom framöver, även med tanke på den saudiska ingången där?
Marcus: Hej! Minst lika bra bolag trots det, även om det kanske inte är någon moraliskt sett bra storägare de fått in. Så hög premie på nyemissioner indikerar att Embracer sålde sig dyrt, som om de inte ville emittera så mycket till just dem. Bra jobbat på så vis.

Stoffe: Hej! Vilket bolag av Sagax, Lagercrantz, Sectra och Note tror du har störst chans att utvecklas bra under de närmaste fem till tio åren?
Marcus: Hej! De två förstnämnda för långsiktigt och passivt ägande, de två sistnämnda för de mer aktiva. Note brukar jag inte gilla, men med mer närliggande produktion i väst och med de framgångar Note haft senaste tiden är det ett spännande bolag, kan bli en vinnare även framöver.

Linus: Är Avanza Bank en aktie att köpa nu i denna nedgång?
Marcus: Ja, långsiktigt. Kortsiktigt kanske inte bråttom än.

Moderator: Det var allt vi hann med i fredagens chatt. Marcus Hernhag är tillbaka i chatten nästa fredag, sista gången inför sommaruppehållet. Så missa inte säsongsfinalen den 17 juni klockan 10.