SEB:s tre aktiefavoriter

Publicerad 2014-03-05 09:55

Aktietips En majoritet av bolagen lyckades inte nå upp till förväntningarna under den senaste rapportperioden. Men det finns undantag och SEB har grävt fram tre köpvärda pärlor.

Ökade bolagsvinster är ett måste för att börsen ska kunna fortsätta uppåt men rapportperioden imponerade inte, det konstaterar SEB i ett färskt marknadsbrev. Av de bolag som banken analyserar levererade 67 procent ett resultat före skatt som var sämre än väntat.

– Det har inte varit något tydligt mönster på sektornivå utan rapporterna har varit väldigt spretiga. En ljuspunkt är däremot de hoppfulla utsikterna på orderingången, säger SEB:s aktiemäklare Göran Gillgren.

Allt är alltså inte nattsvart och Gillgren pekar ut tre aktier som är köpvärda.

Den första är Alfa Laval som rapporterade en rekordstark orderingång i fjärde kvartalet. Under det närmaste året kommer bolaget att vara särskilt gynnat av det senaste årets starka återhämtning för varvsindustrin, som är en mycket viktig kundgrupp, menar Gillgren.

Den andra aktien som får köpstämpel är spelbolaget Net Entertainment. Bolaget hade ett starkt sista kvartal förra året och utsikterna ser fortsatt goda ut. Som tillväxtkällor nämns de stora brittiska speloperatörer som bolaget relativt nyligen tecknat avtal med samt mobila spel.

Den tredje aktien som Gillgren gillar är värmeföretaget Nibe. Både försäljning och marginaler var bättre än väntat. Bäst går det för affärsområdena värmepumpar och värmekaminer.