Tre köptips och en varning

Publicerad 2011-10-31 11:52

I senaste numret av Placeringsguiden tipsas om tre köpvärda aktier. Bland dem finns ett e-handelsbolag och ett bemanningsföretag.

E-handeln fortsätter att öka vilket gynnar CDON. I tredje kvartalet ökade företagets försäljning med 61 procent, varav drygt hälften var organiskt, skriver Placeringsguiden.

  Samtidigt pressas vinstmarginalerna då försäljningen av medieprodukter med högre marginaler minskar. Detta tycks börsen nu ha räknat in i aktiekursen, som fallit drygt 25 procent sedan årshögsta.

Räknat på årets pressade vinst är värderingen av aktien hög, men märkbart lägre sett till trolig vinst nästa år. Och ännu lägre om man räknar med en tillväxt på 20–30 procent de närmaste åren.

 Placeringsguidens riktkurs ligger på 38 kr. P/e-talet räknat på nästa års vinst ligger runt 17, vilket får anses som lockande.

Teknikföretaget HMS Networks ser ut att vara tillbaka på tillväxtspåret. Den färska kvartalsrapporten visar en försäljningsökning med 15 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Samtidigt steg vinsten med 4 procent.

 Bortser vi från de negativa valutaeffekterna har HMS hittills i år klarat målet att växa med 20 procent med råge.

 HMS bör kunna fortsätta överträffa rörelsemarginalmålet på 20 procent. Finanserna är också i bra skick, nettoskulden är nära noll.

Aktien handlas till 17 gånger årets vinst. Baserat på vår prognos för 2012 sjunker p/e-talet till cirka 15. Det är inte särskilt dyrt för ett företag med goda utsikter till en hög tillväxt under många år. Placeringsguidens riktkurs ligger på 110 kr.

 Månadens chansaktie enligt Placeringsguiden är Proffice, vars resultat har utvecklats mycket starkt i år. Samtidigt har aktien tagit stryk på börsen. Under första halvåret steg omsättningen med 18 procent och rörelseresultatet med 83 procent. I andra kvartalet fördubblades resultatet till 50 miljoner kr, vilket gav en marginal om 4,2 procent.

Visst gör den allt svagare konjunkturen att man kan sätta ett frågetecken för Proffices framfart framöver. Men bolaget har tidigare klarat svackor bra.

Med ett p/e-tal kring 11 är värderingen låg. Uppsidan kan å andra sidan vara betydande. Aktien har fallit ungefär dubbelt så mycket som börsen.

 Till månadens varning utser Placeringsguiden Electra.  Den redan starka prispressen i elektroniksektorn ha ökat ytterligare. Detta ha drabbat Electragruppen, som i första kvartalet i år minskade försäljningen med 18 procent och i andra kvartalet med 9 procent. Även lönsamheten har sjunkit från redan pressade nivåer.

 

 

Du har väl inte missat Placeringsguiden på Facebook?

Klicka här för att prenumerera på Placeringsguiden – Sveriges snabbast växande affärsmagasin